Vreme extremă în Japonia: peste 1 milion de persoane evacuate, 44 de morți

Vreme extremă în Japonia: peste 1 milion de persoane evacuate, 44 de morți

Bilanţul persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale pe insula Kyushu din sudul Japoniei a ajuns luni la 44, în timp ce o alertă de precipitaţii abundente a forţat autorităţile locale să emită ordine de evacuare pentru aproximativ 1,1 milioane de rezidenţi, informează DPA.

Zece persoane sunt în continuare date dispărute, au anunţat oficiali din cadrul prefecturii Kumamoto, iar ploile torenţiale au continuat să cadă în regiunile afectate de inundaţii, împiedicând operaţiunile de căutare şi de salvare.

Totodată, Agenţia Meteorologică din Japonia a emis o avertizare de urgenţă pentru precipitaţii abundente, care vizează prefecturile Saga, Nagasaki şi Fukuoka de pe insula Kyushu.

În oraşul Omura, din prefectura Nagasaki, au fost înregistrate cantităţi de precipitaţii de 94,5 de litri pe metru pătrat în decursul unei ore, potrivit postului de televiziune NHK.

În cadrul unei conferinţe de presă, meteorologul Yoshihisa Nakamoto a avertizat asupra riscului de producere a unor alunecări de teren, inundaţii şi râuri ieşite din matcă în cele trei prefecturi şi a făcut apel la rezidenţi să ”fie în gradul maxim de alertă”.

ADVERTISING

Weekend de coșmar în Japonia

Inundaţiile şi alunecările de teren au afectat în weekend zonele rurale din Kumamoto, iar zeci de persoane, printre care 14 rezidenţi ai unui azil de bătrâni, au decedat.

Zone extinse de-a lungul fluviului Kuma au fost inundate, după ce apele s-au revărsat peste maluri în mai multe locuri. Cel puţin 14 poduri, dintre care 10 peste Kuma, în prefectura Kumamotoau, fost luate de ape, potrivit NHK.

Cel puţin 6.100 de locuinţe aflate pe malurile fluviului au fost inundate, potrivit unei raport guvernamental dat publicităţii în cursul zilei de luni.

Circa 7.750 de locuinţe au rămas fără electricitate în prefecturile Kagoshima şi Kumamoto de luni seară, a anunţat Kyushu Electric Power.

Conform Agenţiei meteorologice, un front ploios sezonier este preconizat să aducă în continuare precipitaţii torenţiale în regiuni extinse de pe teritoriul ţării.

Precipitaţii de până la 300 de litri pe metru pătrat au fost prognozate pentru nordul insulei Kyushu, până la 250 de litri pe metru pătrat pentru regiunea Tokai şi până la 200 de litri pe metri pătrat pentru sudul insulei Kyushu şi în regiunea Chugoku până marţi seară, potrivit agenţiei nipone.

În urmă cu doi ani, ploile torenţiale din vestul Japoniei au provocat inundaţii şi alunecări de teren, ducând la moartea a peste 220 de persoane, cel mai mare număr de decese cauzate de un fenomen meteorologic din ultimele trei decenii.

Aproximativ 4.300 de persoane din zonele afectate trăiesc încă în adăposturi temporare.

ADVERTISING

Citește si: Imagini incredibile cu inundațiile din Japonia, soldate cu cel puțin 20 de morți


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇