Vicepremierul britanic a demisionat, după ce a fost acuzat de hărțuire

Vicepremierul britanic a demisionat, după ce a fost acuzat de hărțuire

Vicepremierul britanic şi ministru al Justiţiei, Dominic Raab, a demisionat, vineri, în urma unei anchete cu privire la acuzaţii despre hărțuirea mai multor funcționari în perioada în care era ministru de Externe şi ministru pentru Brexit.

Într-o scrisoare postată pe Twitter, vicepremierul spune că există plângeri împotriva lui, dar susține că acuzațiile nu sunt adevărate, iar această anchetă a adus un precedent periculos, potrivit Sky News.

”Am cerut ancheta şi m-am angajat să demisionez dacă va găsi orice fel de fapte de hărţuire. Cred că este important să îmi respect cuvântul. Prin stabilirea pragului de hărţuire atât de jos, această anchetă a creat un precedent periculos.

ADVERTISING

El va încuraja plângeri false împotriva miniştrilor şi va avea un efect de descurajare a celor care impulsionează schimbarea în numele guvernului nostru”, a scris vicepremierul.

Dominic Raab a respins acuzațiile formulate împotriva sa „cu excepția a două". Vicepremierul a spus că ancheta a arătat că „nu a înjurat sau strigat la nimeni nici măcar o dată, în patru ani și jumătate, și că nu a aruncat cu ceva sau a intimidat fizic pe cineva, și nici nu a căutat în mod intenționat să înjosească pe cineva”.

ADVERTISING

Principala problemă în acest scandal este dacă Dominic Raab a fost un şef strict şi exigent sau dacă a depăşit, prin comportamentul său, linia hărţuirii morale. ”Miniştrii trebuie să poată să exercite un control direct asupra oficialilor de rang înalt în negocieri critice” şi apreciază că ei realizează acest lucru în calitate de parlamentari, ”în numele publicului britanic”.

”Altfel, principiul democratic şi constituţionale al responsabilităţii ministeriale se va pierde”, apreciază el.

Pe numele lui Dominic Raab au fost formulate opt plângeri referitoare la comportamentul său.

ADVERTISING

În luna noiembrie, cotidianul The Guardian a scris că desemnarea lui Dominic Raab la conducerea Ministerului Justiţiei a provocat nelinişte pentru numeroşi funcţionari, unii dintre ei intenționând să demisioneze.

Potrivit publicaţiei britanice, personalul ministerului a descris o “cultură a fricii” în interiorul instituţiei conduse de un ”tiran nepoliticos şi agresiv”.

Aceasta este a treia demisie a unui ministru britanic din motive de conduită personală de când Rishi Sunak a devenit premier în octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇