Veteranii ruși sunt nemulțumiți de eșecurile din Ucraina şi propun ca soldații ruși care dezertează să fie executaţi

Veteranii ruși sunt nemulțumiți de eșecurile din Ucraina şi propun ca soldații ruși care dezertează să fie executaţi

Naționaliștii din Rusia devin tot mai critici cu eșecurile „operațiunii militare speciale” din Ucraina și cer măsuri imediate, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Veteranii armatei ruse și analiștii militari din Rusia cer o mobilizare suplimentară pentru campania din Ucraina, întrucât „Kremlinul pare incapabil să o urmeze pe termen scurt”, arată cel mai recent raport ISW, citat de BBC.

Adunarea tuturor ofițerilor ruși, o asociație independentă a veteranilor, a făcut apel la președintele Vladimir Putin "să recunoască faptul că forțele ruse nu doar 'denazifică' Ucraina, ci poartă un război pentru teritoriile istorice ale Rusiei și pentru existența ordinii mondiale".

ADVERTISING

Veteranii au solicitat și introducerea pedepsei cu moartea pe soldații ruși care dezertează.

Asociația consideră că în cele trei luni de război Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor, în special în această lună, după traversarea ratată a unui râu, când un batatalion rus a pierdut aproape toate vehiculele blindate. Evenimentul i-a șocat pe analiștii militari ruși și i-a făcut să pună la îndoială competența conducătorilor armatei, se arată într-o analiză anterioară realizată de institutul britanic.

ADVERTISING

Secretarul Consiliului de Securitate ale Rusiei, Nikolai Patrușev, a dat asigurări luni că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina și că nu există termene stabilite pentru acestea, relatează Reuters.

"Toate obiectivele fixate de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, e de partea noastră", a spus Patrușev, într-un interviu publicat de ziarul rus Argumentî i Faktî. "Nu vânăm termene", a precizat el.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, armata rusă pare să fi suferit în primele trei luni ale războiului din Ucraina pierderi similare cu cele pe care Uniunea Sovietică le-a înregistrat în conflictul din Afganistan care a durat nouă ani.

ADVERTISING

"O combinație de strategii de nivel slab, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate și abordare a comenzii care este pregătită pentru a reîntări eșecurile și greșelile repetate au dus la această rată ridicată a pierderilor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas", a anunțat ministerul britanic, citat de CNN.

Invadarea Afganistanului a durat din decembrie 1979 până în februarie 1989. Bilanțul soldaților sovietici care au murit în acel conflict a fost de aproximativ 15.000.

În martie, ofițerii NATO de rang superior citați de CNN au estimat că tot atâția soldați ruși au murit în Ucraina într-o singură lună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇