Vaccinarea în școli. S-a deschis primul centru dintr-o instituție de învățământ din România, pe fondul neîncrederii părinților în imunizarea copiilor

Complexul Educațional Laude-Reut din București, o școală particulară, a lansat un centru de vaccinare adresat propriilor elevi, părinților acestora și profesorilor, în speranța ca orele să nu se mai desfășoare on-line
Vaccinarea în școli. S-a deschis primul centru dintr-o instituție de învățământ din România, pe fondul neîncrederii părinților în imunizarea copiilor

În condițiile în care vaccinarea în rândul copiilor cu vârsta peste 12 ani e extrem de redusă, iar în două săptămâni începe școala, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a proteja elevii și să evite închiderea școlilor.

Laude-Reut, o instituție de învățământ privat, e prima școală din România care a organizat un centru de vaccinare și care îi încurajează pe elevi și pe părinți să se vaccineze.

“Pandemia a dat peste cap viețile tuturor. Suntem conștienți de importanța vaccinării și ne dorim ca actul educațional să se desfășoare față în față”, a declarat Tova Ben-Nun Cherbis, directorul școlii, la evenimentul de lansare a primului centru de vaccinare dintr-o instituție de învățământ din România.

ADVERTISING

“70% din personalul didactic și cel auxiliar s-a imunizat, dar ne dorim ca toți s-o facă, dar și cât mai mulți elevi, părinții lor și bunicii”, a adăugat directorul școlii.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a participat la eveniment și a spus rata de vaccinare a adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani este de 8 ori mai mică în România în comparație cu Uniunea Europeană.

Din diverse motive, cele mai multe legate de teama efectelor secundare și dobândirea unor alergii, părinții nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor.

LansareLaudeVaccin
Mai mulți oficiali au participat la inaugurarea primului centru de vaccinare deschis într-o școală din România. De la stânga la dreapta: Dr. Oana Nicolescu, directoare DSP București, Tova Ben-Nun Cherbis, directoare Lude-Reut, Maria Ștefania Manea, secretar de stat Ministerul Educației, David Saranga, ambasadorul Israel în România, Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare - Foto: SpotMedia.ro

“Dar această realitate e îngrijorătoare pentru că modul cel mai frecvent de răspândire a epidemiei e în interiorul familiilor. Acolo sunt cele mai puține măsuri de distanțare, iar dacă unul dintre membrii familiei se infectează, rapid îi va îmbolnăvi și pe ceilalți”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Vaccinarea în școli, o campanie care încearcă să țină școlile deschise

În următoarele două luni, CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare) va lansa o strategie de imunizare care are în vedere să aducă vaccinul în școli.

Pentru vaccinarea minorilor e nevoie de acordul părinților, iar campania urmărește ca școlile care au cabinete școlare, acestea să se transforme în centre de vaccinare unde să vină elevii alături de părinți.

Comunicarea va fi realizată prin intermediul școlii, unde cadrele didactice vor ține legătura cu părinții și copiii, încercând să-i convingă de faptul că imunizarea reprezintă singura soluție pentru ca școlile să rămână deschise pe tot parcursul anului școlar.

LeuVaccin
Un banner din fața Complexului Educațional Laude-Reut prin care școala promovează vaccinarea în rândul elevilor - Foto: SpotMedia.ro

“După această perioadă de două luni vom analiza datele și vom lua o decizie dacă vom continua sau nu”, a spus Valeriu Gheorghiță, prezent la eveniment.

ADVERTISING

Oana Nicolescu, director DSP București, a anunțat în fața celor prezenți la deșchiderea centrului de la Complexul Educațional Laude-Reut că “vaccinul funcționează. L-am făcut și nu m-am îmbolnăvit deși, prin natura profesiei, trebuie să ajung în zone periculoase, în focare”.

În România, doar 5% dintre elevii cu vârsta între 12-15 ani sunt vaccinați, a anunțat ministrul Educației Sorin Câmpeanu și 20% dintre cei de 16-19 ani, ceea ce înseamnă foarte puțin în contextul infecțiozității ridicate în cazul tulpinii Delta.

În plus, doar 5,2 milioane de persoane, adică 27% din populația de 19 milioane e vaccinată cu cel puțin o doză, România, ocupând penultimul loc din Uniunea Europeană, 27 de state, înaintea Bulgariei.

Citește și alte articole legate de vaccinarea elevilor:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇