Ursul care a împărțit o țară: Unii îl vor mort, alții cer să fie dus în România

Ursul care a împărțit o țară: Unii îl vor mort, alții cer să fie dus în România

După ce Italia a încurajat refacerea populației de urși, un incident tragic a produs un val de emoție în Peninsulă. Soarta unei ursoaice care a ucis un tânăr a divizat națiunea.

Andrea Papi, un italian de 26 de ani, alerga pe 5 aprilie într-o pădure montană din regiunea nordică Trentino-Alto Adige când a fost atacat de o ursoaică. Animalul cunoscut de autorități pentru atacuri violente asupra oamenilor l-a ucis pe Papi.

Cu două decenii în urmă, doar cinci urși bruni mai trăiau în regiunea Trentino, iar activiștii de mediu se temeau că populația de urși va dispărea. Programul de repopulare declanșat a avut succes, iar numărul acestor animale a crescut la 20, dar acest lucru a avut ca efect înmulțirea întâlnirilor cu oamenii - care nu sunt obișnuiți să trăiască în preajma prădătorilor - iar uciderea lui Papi a reaprins dezbaterea privind numărul urșilor în zonă.

ADVERTISING

Cea mai presantă problemă după episodul tragic din aprilie rămâne soarta ursoaicei care pune autoritățile locale în opoziție cu activiștii pentru drepturile animalelor. În acest timp, localnicii se întreabă cât de mult sunt dispuși să sacrifice pentru a se obișnui cu periculoșii lor vecini, notează Washington Post.

O instanță din Roma a suspendat un ordin de a ucide ursoaica în vârstă de 17 ani, cunoscută sub numele JJ4, care are trei pui. Decizia de a acorda o amânare a execuției a fost salutată de activiștii pentru drepturile animalelor, care speră ca ursoaica să fie transferată în România, la sanctuarul de urși de la Zărnești.

ADVERTISING

În schimb, președintele provinciei autonome Trento, Maurizio Fugatti, critică decizia instanței și cere uciderea ursoaicei și a altor trei exemplare problematice.

Curtea a stabilit că eutanasierea ursoaicei JJ4 ar fi o măsură "disproporționată", invocând o ordonanță din 1979 care interzice uciderea non-necesară a animalelor sălbatice, relatează Reuters.

"Este o sențintă care nu are niciun respect pentru teritoriul nostru", a declarat Fugatti, promițând că va continua bătălia juridică pentru uciderea ursoaicei. El consideră că aceasta este singura cale de a garanta siguranța populației umane și se întreabă dacă instanța a pus mai presus viața unui animal decât cea a unui om.

ADVERTISING

JJ4 a fost capturată în aprilie și dusă într-un spațiu special până când se va lua o decizie definitivă.

Grupul italian pentru drepturile animalelor LAV a transmis că este necesară anticiparea următoarei înfățișări în acest proces, programată pe 14 decembrie, și că poate asigura imediat transferul ursoaicei în România, unde a rezervat deja un adăpost pentru ca JJ4 să-și trăiască în liniște restul vieții.

Cu toate acestea, instanța nu a oferit un răspuns la întrebarea tot mai presantă care domină acum în Trentino: ce e de făcut cu numărul tot mai mare de urși bruni care bântuie prin regiune și care în ultimii ani au avut mai multe atacuri non-letale asupra oamenilor?

În martie, puţin înainte de uciderea lui Papi, un alt urs a atacat un bărbat în apropierea comunei Malé, rănindu-l la cap și pe brațe, conform autorităților. În 2020, JJ4 a comis mai multe atacuri, inclusiv asupra a doi bărbați care escaladau vârful Peller din Dolomiți.

Populația de urși bruni din Trentino, specie protejată prin lege în Italia, a crescut dramatic după 1999, când un proiect al Uniunii europene a relocat mai mulți urși din Slovenia în Alpii italieni, în încercarea de a reface populația locală aflată în scădere. În următoare decenii, numărul urșilor din regiune a depășit 100, potrivit estimărilor autorităților locale.

Fugatti susține că populația de urși este periculos de mare, iar numărul acestora ar trebui limitat între 40 și 60, un activ mai ușor de gestionat și care ar respecta linia obiectivelor activiștilor, care au început eforturile de repopulare.

Organizația de mediu WWF Italia a criticat, vineri, într-un comunicat, reacția politicienilor pentru "campania demagogică" împotriva urșilor, făcând apel către oficiali să-i consulte pe oamenii de știință despre cum pot coabita în pace urșii și oamenii în Alpi.

Atacurile urșilor asupra oamenilor sunt rare. Luna trecută, o femeie de 64 de ani a fost mușcată de un urs negru american în Porter, statul american Maine, după ce l-a lovit în nas când i-a atacat câinele. Într-un incident asemănător petrecut în același weekend, un bărbat din Connecticut a fost rănit când a încercat să-și apere câinele de atacul unui urs.

Potrivit National Park Service din SUA, dacă surprinzi un urs fără a-i provoca o reacție agresivă, ar trebui să-ți fluturi brațele și să te retragi încet, evitând contactul vizual.
T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇