Uraganul Beryl s-a intensificat luni în timp ce se deplasa prin estul Caraibelor şi a devenit de categoria 5, cea mai ridicată pe scara uraganelor, ceea ce indică potenţialul său catastrofal, având acum Jamaica și Mexic pe traiectorie.
Beryl este cel mai timpuriu uragan de categoria 5 din Atlantic și aduce un început neobişnuit de violent şi timpuriu pentru sezonul uraganelor din acest an, relatează Reuters.
Marţi, la ora 03.00 GMT (6:00, ora României), Beryl, însoţit de rafale de vânt de până la 257 km/h, se afla la aproximativ 1.352 km est-sud-est de capitala jamaicană Kingston, a anunţat Centrul naţional american pentru uragane (NHC).
Furtuna a lovit regiunea Caraibelor, în cursul zilei de luni, fiind cea mai timpurie furtună de categoria 4 înregistrată vreodată.
"Beryl este acum un uragan potenţial catastrofal de categoria 5", a declarat NHC, adăugând că se aşteaptă ca acesta să aducă rafale de vânt care pun viaţa în pericol şi valuri de furtună în Jamaica spre sfârşitul săptămânii.
Pregătiri pentru impact în Jamaica și Mexic după prăpădul din Caraibe
Furtuna ar putea aduce miercuri între 100 şi 200 de litri pe metru pătrat de ploaie, cantitatea ajungând până la 310 de litri pe metru pătrat în unele zone.
Este de aşteptat ca în drumul său Beryl să afecteze marţi insula Hispaniola, cu ploi de 50 până la 150 de litri pe metru pătrat, în timp ce se deplasează spre vest-nord-vest, cu aproape 35 km/h, a declarat centrul pentru uragane cu sediul la Miami.
Jamaica a emis luni o avertizare de uragan, în timp ce avertizări de furtună tropicală erau în vigoare pentru părţi ale coastelor sudice ale Republicii Dominicane şi Haiti.
Şi oficialii din Mexic au început să se pregătească pentru sosirea lui Beryl în această săptămână, guvernul federal îndemnând la "prudenţă extremă" autorităţile şi oamenii. Mexicul evaluează în prezent pagubele produse în statele Oaxaca şi Veracruz de ploile abundente aduse de fosta furtună tropicală Chris.
"Ceea ce ne îngrijorează este că bazinele sunt deja saturate", a declarat Cutberto Ruiz, şeful departamentului de meteorologie al agenţiei de protecţie civilă din Oaxaca.
Acoperişuri smulse de pe clădiri şi pene de curent în Caraibe
Pe insulele din estul Caraibelor, locuitorii şi-au baricadat geamurile, şi-au făcut provizii de alimente şi au alimentat maşinile în timp ce furtuna se apropia.
Luni, vehiculele circulau deja pe o faleză inundată în Bridgetown, Barbados.
Comunitatea Prospect din St. Vincent a raportat acoperişuri smulse de pe clădiri şi pene de curent în unele zone.
În Grenada, un reporter Reuters a declarat că curentul a fost întrerupt pe întreaga insulă.
Pe insula Tobago, un grup hotelier şi de turism a anunțat că au fost raportate pagube limitate la proprietăţile hoteliere. "Pescarii au fost avertizaţi din timp şi au reuşit să îşi scoată bărcile din apă", a declarat Curtis Douglas, preşedintele All Tobago Fisherfolk Association.
Atlanticul de Nord se încălzește și provoacă uragane mai intense
Încălzirea globală a contribuit la creşterea temperaturilor în Atlanticul de Nord la maxime istorice, provocând evaporarea unei cantităţi mai mari de apă la suprafaţă, care, la rândul său, furnizează combustibil suplimentar pentru uragane mai intense, cu viteze ale vântului mai mari.
În luna mai, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA a prognozat o activitate peste normal a uraganelor în Atlantic în acest an, indicând, de asemenea, temperaturi oceanice neobişnuit de ridicate.
Oamenii de ştiinţă intervievaţi de Reuters consideră că puternicul uragan Beryl este un prevestitor al unui sezon neobişnuit de activ al uraganelor, posibil din cauza temperaturilor record din Oceanul Atlantic.
Beryl a trecut de la o furtună de categoria 1 la una de categoria 4 în mai puţin de 10 ore, a arătat Andra Garner, meteorolog din New Jersey.
Oamenii de ştiinţă au prezis deja că evenimente precum Beryl vor deveni din ce în ce mai probabile odată cu schimbările climatice, a adăugat Garner. Cercetările sale au arătat că creşterea temperaturii apei în ultimele cinci decenii a făcut de două ori mai probabil ca furtunile slabe să se transforme în uragane majore în mai puţin de 24 de ore.