Uraganele, salvarea coralilor? Cel mai grav fenomen de albire din istorie

Uraganele, salvarea coralilor? Cel mai grav fenomen de albire din istorie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Temperaturile oceanelor care au devenit extrem de ridicate ar putea face ca actuala albire globală a coralilor să fie cea mai gravă din istorie.

62,9% din recifele de corali din lume suferă grav de un proces de albire care a început anul trecut și continuă, scrie Euronews.

Se apropie de recordul de 65,7% din 2017, spune Derek Manzello, coordonatorul Programului de supraveghere a recifelor de corali al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din SUA.

Când apa devine prea fierbinte, coralii, care sunt creaturi vii, se albesc și uneori mor.

ADVERTISING

Cât de gravă este albirea coralilor în Atlantic

În Atlantic, în largul coastei Floridei și în Caraibe, aproximativ 99,7% din recifele de corali au fost afectate, a declarat Manzello, joi, în briefing-ul lunar despre climă al NOAA.

62 de țări au raportat corali deteriorați. Thailanda închide o insulă plină de turiști pentru a încerca să salveze coralii de acolo.

Meteorologii spun că La Nina - o răcire naturală a unor părți ale Pacificului care schimbă vremea la nivel mondial - se estimează să se dezvolte în curând și, probabil, să răcească puțin oceanele, dar Manzello crede că ar putea fi prea puțin și prea târziu.

ADVERTISING

„Încă sunt foarte îngrijorat de starea recifelor de corali din lume doar pentru că vedem lucruri care se desfășoară chiar acum, care sunt foarte neașteptate și extreme”, adaugă Manzello.

„Acest lucru nu s-ar întâmpla fără schimbările climatice. Aceasta este practic piatra de temelie a întregii încălziri oceanice pe care o vedem”, a spus Manzello.

Climatologul James Hansen, care a lucrat la NASA, a declarat că „accelerarea încălzirii globale este acum greu de negat”.

De ce oamenii de știință speră la uragane

Pentru corali, totul se reduce la cât de fierbinte este apa și „lucrurile tocmai au luat-o razna cu temperaturile oceanului în ultimul an”, a precizat Manzello. El a subliniat că uraganele aduc apă rece din adâncuri de care pot beneficia recifele de corali dacă nu le lovesc direct.

ADVERTISING

„Uraganele pot fi devastatoare pentru recife. Dar având în vedere situația actuală în care ne aflăm, acum sunt în esență un lucru bun, ceea ce este oarecum uimitor”, a explicat Manzello.

Miercuri, părțile Atlanticului unde se dezvoltă adesea uraganele aveau o căldură oceanică - ce măsoară căldura apei la adâncimi - echivalent cu mijlocul lunii august, au declarat cercetătorii pentru uragane Brian McNoldy de la Universitatea din Miami și Phil Klotzbach de la Universitatea de Stat din Colorado.

Oceanele lumii au doborât luna trecută un record pentru cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată. A fost a 13-a lună consecutivă, mările din întreaga lume au doborât recorduri și vor fi probabil mai multe recorduri, a declarat Karin Gleason, șeful de monitorizare a climei de la NOAA.

Recifele de corali sunt cheia producției de fructe de mare la nivel mondial. Rapoartele științifice au avertizat de mult timp că pierderea coralilor este unul dintre marile efecte ale încălzirii globale.

„Acesta este unul dintre cele mai diverse ecosisteme de pe planetă”, a spus Andrew Pershing, un oceanograf biolog care este vicepreședinte pentru știință al Climate Central.

„Este un ecosistem pe care îl vom vedea literalmente cum dispare în viața noastră”, a atras el atenția.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇