Un sarcofag vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul, la Alba Iulia

Un sarcofag vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul, la Alba Iulia

Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal din Alba Iulia.

Un cetățean a observat distrugerea și a trimis o sesizare către secțiea de Arheologice ce aparține Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro că la o primă vedere sarcofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție prezentă pe sarcofag ar fi fost utilizată în secolul al II-lea, mai explică arheologii.

ADVERTISING

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu, sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sunt bucăți din arcă și din capacul sarcofagului, care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

Pe bucățile de sarcofag se pot vedea urme ale distrugerii provocate de excavator și momentan nu se poate observa toată structura lui. De asemenea, nici scheletul din sarcofag nu este vizibil.

ADVERTISING

Arheologii spun că bucățile din sarcofag trebuie duse de urgență la Muzeul din Alba Iulia, pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea acestuia.

A fost deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇