Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat, sâmbătă, la MAE. Convocarea are loc după ce sâmbătă, au fost găsite pe teritoriul României fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de Rusia în războiul din Ucraina.
”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, a anunţat MAE duminică.
Totodată, oficialul român a condamnat atacurile sistematice, nejustificate şi brutale ale forţelor ruse împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetăţenii români din zona de proximitate.
Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. MApN a transmis că mililtarii au făcut verificările, după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă.
La scurt timp după anunțul MApN, Administrația Prezidențială a emis un comunicat în care informează că preşedintele Klaus Iohannis consideră că acest al doilea incident este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.
De asemenea, Klaus Iohannis a discutat telefonic cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi l-a informat cu privire la noile evoluţii.
Și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat solidaritatea cu România, precizând că „nu există indicii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare”.
Aceste fragmente găsite sâmbătă sunt cel mai probabil de la altă dronă decât cele găsite miercuri, susțin oficiali ai MApN.
Miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.
Elementele în cauză au fost găsite în apropiere de satul Plauru, la o distanţă de 70-80 m de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă.
„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac”, a spus la acel moment, ministrul Tîlvăr.