Un proiectil tras cu tunul de soldați francezi la Babadag a făcut scrum o fermă, 18 animale și 400 ha de vegetație

Un proiectil tras cu tunul de soldați francezi la Babadag a făcut scrum o fermă, 18 animale și 400 ha de vegetație
Foto: ISU Tulcea

O fermă, 18 animale și peste 400 de hectare de vegetaţie din localităţile Jurilovca, Sarichioi şi Poligonul Babadag au fost făcute scrum, de un proiectil tras cu tunul de soldați francezi. Incendiul, pornit în jurul orei 13:00, a fost stins vineri seara.

”Intervenţia echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a SVSU Jurilovca şi Sarichioi dar şi a forţelor din cadrul MApN, a fost finalizată”, a transmis, vineri seară, ISU Tulcea.  

incendiu-Babadag-Poligon

Pagubele produse:

  • Au ars aproximativ 150 de ha de vegetaţie uscată din perimetrul poligonului şi aproximativ 250 de ha de vegetaţie uscată din izlazul comunei Jurilovca
  • A ars în întregime o fermă agricolă de 54 ha
  • La fermă au fost distruse un săivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloţi de fân, 4.000 de baloţi de paie şi 600 de baloţi de lucernă, 19 tone de orz
  • 18 animale (10 oi şi 8 porci) au murit  
ADVERTISING

435 de oi au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca şi proprietar.  

Cum s-a produs incendiul

Un incendiu puternic de vegetație uscată a izbucnit vineri între localitățile Sălcioara și Enisala și în Poligonul Babadag din județul Tulcea, în urma unor trageri cu tunul efectuate de militari francezi.

Potrivit MApN, este vorba despre trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoare blindate, care au fost executate în poligonul Babadag.

În urma tragerilor, a izbucnit un incendiu de vegetație, iar din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala.

ADVERTISING

Incendiul a fost semnalat la ISU Tulcea în jurul orei 13:00. Au fost trimise la intervenție trei autospeciale de stingere, la care s-a alăturat serviciul de voluntari din Jurilovca și Sarichioi cu două autocisterne, două tractoare și o autospecială de stingere.

După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare, precizează MApN.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇