Un politician din Brazilia a tras cu pușca în polițiști și i-a atacat cu grenade (Foto & Video)

Un politician din Brazilia a tras cu pușca în polițiști și i-a atacat cu grenade (Foto & Video)

Un aliat politic al președintelui brazilian Jair Bolsonaro a refuzat să se predea când polițiștii au venit să-l ridice de acasă pentru a-l duce la închisoare pentru răspândire de informații false și atacuri la adresa justiției.

Roberto Jefferson, fost parlamentar și susținător politic al șefului statului, Jair Bolsonaro, a tras duminică cu pușca și a aruncat cu grenade spre polițiști. Doi agenți au fost răniți în localitatea rurală Comendador Levy Gasparian, din statul Rio de Janeiro, relatează The Guardian.

După ce i-a atacat pe polițiști, politicianul a spus într-un mesaj video transmis pe WhatsApp că refuză să se predea. „N-am împușcat pe nimeni. Pe nimeni. Am tras în mașina lor și în apropiere. Le dau un exemplu. Îmi plantez semințele: rezistența la opresiune, rezistența la tiranie. Dumnezeu să binecuvânteze Brazilia”, a susținut el.

ADVERTISING

Atacatorul a fost arestat după o operațiune de mai multe ore, iar pe rețelele de socializare a fost difuzată o înregistrare video care arată cum forțele de intervenție au negociat cu acesta să se predea:

Incidentul s-a petrecut cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din Brazilia, pe fondul unei dispute intense. Curtea supremă de justiție a țării face eforturi pentru a opri răspândirea dezinformarii și a retoricii antidemocratice înainte de votul din 30 octombrie, în timp ce susținătorii lui Bolsonaro cataloghează astfel de acțiuni drept cenzură.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După ce Jefferson a lansat amenințări la adresa judecătorilor curții supreme, judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat arestarea acestuia. Politicianul era deja cercetat și se afla în arest la domiciliu pentru implicarea în producerea de știri false.

În decizia publicată duminică, Moraes a arătat că acțiunile lui Jefferson, precum folosirea recentă a unei rețele de socializare pentru a compara o judecătoare cu o prostituată, au încălcat termenii arestului la domiciliu și a ordonat întoarcerea lui în închisoare.

ADVERTISING

Poliția federală din Brazilia a anunțat că acesta este acuzat acum și de tentativă de omor.

Președintele Braziliei s-a grăbit să se delimiteze de aliatul său violent. Într-o declarație făcută pe o rețea de socializare, Bolsonaro a condamnat declarațiile lui Jefferson împotriva justiției, inclusiv amenințările și insultele care au dus la arestarea lui, precum și atacul de duminică.

"Nu există nici măcar o poză cu el și cu mine", a susținut șeful statului. Adversarii săi au postat, însă, imediat mai multe fotografii cu cei doi.

Electoratul lui Bolsonaro a avut reacții amestecate după incident. Unii îl critică pe Jefferson pentru "cruciada" lui antijustiție, iar zeci de susținători au mers la locuința acestuia pentru a-și arăta susținerea în timp ce acesta se afla înăuntru. Un grup a adus un banner pe care scria "Libertate pentru Roberto Jefferson".

Fostul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, care candidează din nou pentru această funcție, le-a declarat reporterilor din São Paulo că Jefferson "nu are un comportament normal".

La începutul anului, curtea supremă l-a condamnat pe parlamentarul Daniel Silveira pentru incitare la violență asupra magistraților și a membrilor altor autorități. Bolsonaro a emis imediat o grațiere pentru Silveira, acesta apărând ulterior alături de președinte la primul tur al alegerilor, în 2 octombrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇