Un oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene este acuzat că a făcut propagandă pro-Kremlin

Un oficial al Bisericii Ortodoxe Ucrainene este acuzat că a făcut propagandă pro-Kremlin

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) afirmă că un oficial din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a fost pus sub acuzare în urma unei anchete, susținând că au descoperit că acesta „justifica public agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Serviciul de securitate nu a dat numele acuzatului de propagandă pro-Kremlin, dar a precizat că a percheziționat locuința și sediul bisericii mitropolitului uneia dintre eparhiile Bisericii din regiunea centrală Vinnytsia și a găsit „broșuri și literatură de propagandă pro-Kremlin”, scrie CNN.

ADVERTISING

„Potrivit anchetei, suspectul a răspândit pliante de propagandă printre credincioși, cerând preluarea puterii și schimbarea granițelor statului ucrainean. Pe unul dintre site-urile web ale Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul a postat publicații de susținere a invadatorilor ruși și a crimelor lor de război”, a precizat acesta.

Suspectul va fi judecat acum pentru patru acuzații și riscă până la opt ani de închisoare, se arată în declarația SBU.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost anterior subordonată Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. În luna mai a anului trecut, liderii săi au anunțat că rup legăturile cu Moscova după ce Patriarhul Kirill și-a dat sprijinul pentru război.

ADVERTISING

CNN a relatat anterior că SBU a efectuat percheziții la sediile aparținând UOC în mai multe regiuni, ca parte a unui efort de a contracara suspiciunile de „activități subversive ale serviciilor speciale (rusești)”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇