Un nou caz „Alfred Bulai”: Un profesor universitar din Sibiu este acuzat de studenții săi de mai multe forme de abuz

Un nou caz „Alfred Bulai”: Un profesor universitar din Sibiu este acuzat de studenții săi de mai multe forme de abuz

Profesorul Eugen Iordănescu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este acuzat de studenții săi de mai multe forme de abuz. Cazul vine după unul similar, cel al sociologului Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, care acum se află în arest la domiciliu.

Pe 4 iunie 2024, 34 de studenți din anii II și III ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, de la Universitatea „Lucian Blaga” (ULBS) din Sibiu, au depus o sesizare oficială către conducerea instituției în care acuză comportamente abuzive din partea profesorului universitar doctor Eugen Iordănescu, scrie site-ul Investigatoria.

ADVERTISING

Acesta este și președintele Camerei de Comerț și Industrie din Sibiu, fiind implicat anterior în diverse scandaluri. El are un istoric de cercetări în mai multe dosare, dintre care unele au fost clasate, iar altele continuă să fie investigate.

De exemplu, în luna precedentă sesizării, numele său a apărut pe rolul Curții de Apel Alba, în cadrul unui proces în care era acuzat de delapidare și trafic de influență. De asemenea, a fost declarat colaborator al fostei Securități. Cu toate acestea, conducerea universității a transmis că nu îl poate concedia, amintește Ora de Sibiu.

Acuzațiile studenților

Studenții l-au acuzat pe Eugen Iordănescu de umilirea lor în timpul cursurilor. Conform plângerii, acesta îi obligă pe studenți să se urce pe mese și pe scaune, folosind această metodă ca mecanism de pedeapsă. De asemenea, Iordănescu le-ar adresa întrebări neadecvate, cum ar fi cele referitoare la viața personală, inclusiv întrebări despre activități sexuale.

ADVERTISING

Studenții susțin că profesorul le pune în pericol rezultatele academice, stabilind termene-limită pentru proiecte în perioade critice, inclusiv în vacanțe.

În sesizarea trimisă conducerii universității, aceștia au inclus dovezi, cum ar fi capturi de pe platforma de comunicare a clasei și descrierea dialogurilor de la cursuri și laboratoare, toate martorii la care au fost prezenți. Dovezile sunt însoțite de fotografii care arată cum profesorul își ridică studenții în picioare pe scaune pentru a le „demonstra” lecții de psihologie.

Alte acuzații vizează atingeri necorespunzătoare. Studenții au raportat că Iordănescu a atins picioarele colegelor și a corectat pozițiile acestora într-un mod considerat inadecvat, intrând în spațiul personal. Un exemplu menționat este că profesorul a tras o studentă de tricou, iar când aceasta a reacționat, a privit-o disprețuitor.

ADVERTISING

De asemenea, un alt incident a implicat o colegă care a fost lovită pe frunte de profesor, acesta spunându-i că „așa ai primit binecuvântarea”.

Studenții au menționat că unii dintre ei au suferit atacuri de panică și au avut nevoie de tratament medical, iar altele dintre studente au decis să nu mai participe la cursuri din cauza fricii de reacțiile profesorului.

Reacția universității

După trei săptămâni de la depunerea plângerii, Universitatea a solicitat studenților să furnizeze numele, prenumele și alte date de identificare pentru a demara o anchetă internă, deși plângerea era semnată. Studenții au răspuns că informațiile incluse în sesizare sunt suficiente pentru identificare.

După publicarea informațiilor pe site-ul de investigații Investigatoria, ULBS a reacționat, confirmând că există o sesizare în curs de investigare de către Comisia de Etică a universității. Aceasta a declarat că va lua în serios orice faptă care încalcă normele legale, afectând imaginea și reputația universității.

Site-ul de investigații a încercat să obțină un comentariu de la profesorul Eugen Iordănescu, însă acesta a refuzat să discute, recomandând să se adreseze conducerii facultății.

Cazul lui Alfred Bulai

Amintim că sociologul Alfred Bulai se află în arest la domiciliu, fostul profesor de la SNSPA fiind acuzat de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.

Ancheta a pornit de la o investigaţie jurnalistică realizată de site-ul Snoop.ro.

Alfred Bulai ar fi hărţuit sexual mai multe studente, iar o parte dintre agresiuni ar fi avut loc în timpul unor cursuri de practică, organizate în zone rurale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇