Un nou atac al grupurilor antiavort din SUA: Un judecător federal suspendă accesul la o pilulă folosită de 23 de ani

Un nou atac al grupurilor antiavort din SUA: Un judecător federal suspendă accesul la o pilulă folosită de 23 de ani

Un judecător federal din Texas a suspendat vineri aprobarea de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a medicamentului mifepristonă, care este utilizat împreună cu misoprostol pentru avorturi.

Pilulele abortive au fost aprobate de FDA pentru primele zece săptămâni de sarcină cu mai bine de două decenii în urmă și au devenit recent cea mai utilizată metodă de întrerupere a sarcinii în SUA, după ce Curtea Supremă a anulat în iunie anul trecut hotărârea Roe v. Wade.

ADVERTISING

Decizia, care înseamnă, practic, interzicerea vânzării acestui medicament pe teritoriul țării, afectând pacienții care îl folosesc pentru avorturi și pentru tratarea pierderii sarcinii, nu va intra în vigoare mai devreme de șapte zile, dând timp guvernului federal să facă apel, scrie Politico.

Judecătorul districtual american Matthew Kacsmaryk, numit de fostul președinte Donald Trump, a dat câștig de cauză grupurilor medicale antiavort care au contestat reglementările federale privind acest medicament, stabilind că atât aprobarea pilulei abortive în anul 2000, cât și decizia recentă a FDA ca medicamentul să poată fi prescris prin telemedicină, trimis prin poștă și distribuit în farmacii, încalcă legea.

ADVERTISING

În decizia sa, Kacsmaryk susține argumentele grupurilor antiavort, contestate de guvernul federal și de grupurile medicale majore, privind eșecul FDA de a lua în considerare în mod adecvat riscurile implicate de utilizarea pilulei.

Între timp, judecătorul federal Thomas O. Rice din Washington, numit de fostul președinte american Barack Obama, a emis un ordin prin care împiedică FDA să retragă accesul la medicament. Situația urmează, cel mai probabil, să fie clarificată de Curtea Supremă. 

ADVERTISING

Dacă decizia lui Kacsmaryk va intra până la urmă în vigoare, se estimează că vor fi afectați cel puțin 2,4 milioane de americani, cel mai puternic impact fiind resimțit în state precum Colorado, Pennsylvania și New Mexico.

O parte dintre clinicile care practică avortul au anunțat că, în situația în care mifepristona va fi interzisă, vor continua să prescrie misoprostolul, care este vizat de mai puține restricții, fiind folosit pentru tratarea mai multor afecțiuni.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇