Un general rus, fost comandant al operațiunilor în războiul din Ucraina, a murit

Un general rus, fost comandant al operațiunilor în războiul din Ucraina, a murit

Generalul rus de armată Ghenadi Jidko, un fost comandant în războiul rus din Ucraina în 2022, a murit la vârsta de 58 de ani ”în urma unei boli îndelungate”, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Jidko a fost comandantul Districtului Militar de Est în perioada mai-octombrie 2022. El a fost comandantul teatrului de război în Ucraina în timpul ofensivei de la Lîsîceansk şi Severodoneţk, în vara lui 2022.

Moartea generalului a fost anunţată într-o postare pe Telegram de către guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtîarev. ”Am fost norocos să-l cunosc pe acest om, foarte atent la nevoile simplului soldat şi foarte exigent la serviciu”, a scris el.

ADVERTISING

Moartea lui Jidko nu a fost anunţată în mod oficial. În biografia generalului pe care o publică, Tass nu menţionează perioada în care a fost comandant în Ucraina.

El a preluat comanda forţelor ruse în Ucraina după ce Moscova şi-a abandonat tentativa eşuată de a cuceri Kievul în primăvara lui 2022, scria în mai 2022 Conflict Intelligence Team (CIT).

Numirea sa nu a fost niciodată confirmată în mod oficial, dar în iunie 2022 Jidko a apărut lângă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în timpul unei vizite a forţelor desfăşurate în Ucraina, care părea să-i confirme funcţia.

ADVERTISING

Institute for the Study of War (ISW) cu sediul la Washington scria la acea vreme că numirea lui Jidko era o ”măsură drastică”, în contextul în care generalul era un ofiţer ”politic” ci nu un comandant de unitate însărcinat cu conducerea trupelor.

El a fost anterior şeful Direcţeii Militaro-Politice Principale a Forţelor Armate ruse, un organism însărcinat cu îndoctrinarea ideologică şi morală a armatei ruse. El era totodată adjunctul ministrului rus al Apărării.

Tass scrie că Jidko a fost anterior şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse în Siria, o funcţie pentru care a fost decorat cu titlul de Erou al Federaţiei Ruse, cea mai înaltă distrincţie onorifică a Fedetraţiei ruse.

ADVERTISING

Potrivit ISW, Jidko a fost demis din funcţia de comandant al teatrului de război şi de comandant al Districtului Militar de Est în octombrie, după eliberarea rapidă a teritoriului regiunii ucrainene Harkov într-o contraofensivă-fulger ucraineană.

Ministerul rus al Apărării l-a numit pe generalul Serghei Surovikin în funcţia de comandant al operaţiunilor în Războiul din Ucraina în octombrie 2022.

Surovikin nu a mai fost văzut în public după rebeliunea militară efemeră a grupării paramilitare ruse Wagner, la sfârşitul lui iunie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇