Maverick, eroul necunoscut care ajută Kievul să recupereze Hersonul

Maverick, eroul necunoscut care ajută Kievul să recupereze Hersonul

De multă vreme deja, forțele armate ale Ucrainei vorbesc despre lansarea unei contraofensive în sud. Dar acum, un general a declarat clar că ucrainenii intenționează să recucerească orașul Herson în câteva săptămâni.

În loc de un atac major la scară largă, se așteaptă ca aceștia să adopte o strategie diferită, unde dronele vor avea un rol important, scrie BBC.

Cu ochii lipiți de un monitor, un membru al forțelor speciale ale Ucrainei ghidează o dronă care zboară deasupra pozițiilor rusești, moment în care observă un vehicul blindat ascuns în tranșee.

Liniile rusești sunt la doar 3 km distanță, iar acest soldat trebuie să-și ascundă identitatea: indicativul său este Maverick din filmul Top Gun.

ADVERTISING

Sarcina pentru Maverick și echipa sa este să identifice potențiale ținte și să transmită coordonatele acestora. Apoi, direcționează focul. Armele mari fac o mare diferență în acest conflict.

"Acesta este un război de artilerie și arme de înaltă tehnologie. Soldatul joacă în continuare un rol important, dar succesul depinde în mare măsură de rachete, artilerie și lovituri aeriene", spune generalul Dmitro Marchenko. ”Nu este ca Al Doilea Război Mondial, când o armată mare a atacat-o pe alta”, argumentează el.

Și pe asta s-a bazat ofensiva Rusiei în teritoriile de est și de sud ale Ucrainei. Artileria rusă lovește tot ce întâlnește în cale, distrugând și pozițiile militare ucrainene și zonele rezidențiale.

ADVERTISING

Sosirea lansatoarelor de rachete americane Himars și M270 le-a oferit ucrainenilor capacitatea de a distruge ținte pe care nu le puteau atinge înainte.

Dar, spun ei, sunt necesare mai multe pentru a contracara atacurile rusești și pentru a lovi ținte prioritare, cum ar fi apărarea aeriană, depozitele de muniții și rutele de aprovizionare.

Hersonul va fi recuperat

Generalul Marchenko crede că ucrainenii vor lua Hersonul înapoi „în viitorul apropiat”, chiar în câteva săptămâni.

„Trebuie să avem de trei ori mai multă putere, arme și artilerie. Din păcate, nu avem un asemenea avantaj. Prin urmare, trebuie să acționăm într-un alt mod, scoțându-i din pozițiile lor pentru a ne egala puterea și resursele”, a spus el.

ADVERTISING

Una dintre tactici implică în mod clar artileria care lucrează în tandem cu grupuri de recunoaștere aeriană. Acest lucru ar putea ajuta la împărțirea forțelor ruse în grupuri mai mici și la încercuirea lor fără a suferi pierderi mari, ceea ce ar fi inevitabil într-o confruntare deschisă.

„Am traversat râul Inhuleţ”, explică Maverick, „și acum încercăm să extindem acel teren, să aducem mai multe echipamente și să despărțim forțele ruse de aici în două grupuri”.

O parte cheie a strategiei ucrainenilor este să întrerupă rutele de aprovizionare rusești în sud.

Generalul Marchenko spune că în doar două săptămâni forțele armate ucrainene au distrus „peste 20 de depozite de muniție în regiunea Herson, multe centre de comandă și control și alte ținte, inclusiv poduri importante din punct de vedere strategic”.

Poduri peste râul Nipru au fost lovite în mod repetat la Herson și Nova Kakhovka, iar exploziile recente la o bază aeriană și un depozit de muniții din Crimeea par să facă parte din același plan, chiar dacă Ucraina nu și-a recunoscut oficial implicarea în aceste atacuri.

Dar identificarea unor astfel de ținte și ghidarea loviturilor de artilerie este o muncă periculoasă. Maverick și colegii săi urmăresc îndeaproape un atac asupra unui vehicul rusesc despre care cred că poate bloca semnalele de comunicare ucrainene.

După mai multe încercări, cel mai mult ei se pot apropia de țintă la o distanță de 15 m. Fluierul terifiant al unor obuze rusești îi trimite pe toți într-un hangar să se adăpostească. Plouă cu rachete în jur.

Rușii știu că o echipă de drone dirijează focul de artilerie și au început să bombardeze zona la întâmplare. Dronele sunt încă acolo, iar Maverick și colegul său încearcă cu disperare să le recupereze.

„Au pornit!” strigă Maverick. Soldații supraviețuiesc atacului nevătămați, dar și-au pierdut una dintre drone.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇