Uber a utilizat un sistem de distrugere a documentelor, inclusiv în România

Uber a utilizat un sistem de distrugere a documentelor, inclusiv în România

Compania americană Uber a utilizat în câteva ţări, inclusiv în România, un sistem urgent de distrugere a datelor computerizate în cazul investigaţiilor autorităţilor de reglementare.

Documente secrete obţinute de cotidianul The Guardian evidenţiază activităţile intense de lobby ale companiei americane de transport urban şi susţinerea de care a beneficiat din partea unor lideri politici.

Acestea provin din perioada în care compania Uber era condusă de directorul general Travis Kalanick, forţat să demisioneze în 2017.

ADVERTISING

Uber Techologies dispunea, potrivit documentelor, de un "buton de distrugere", pentru oprirea imediată a accesului autorităţilor la documente informatice sensibile. Sistemul a fost utilizat de câteva ori, la cererea lui Kalanick.

"Vă rog să apăsaţi butonul de distrugere cât mai repede. Trebuie oprit accesul în Amsterdam", scria Kalanick într-un email din 2015.

"Butonul" de distrugere a datelor ar fi fost folosit şi în Canada, Belgia, India, România, Ungaria şi Franţa, potrivit cotidianului The Guardian şi postului BBC News.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Purtătorul de cuvânt al lui Travis Kalanick, fostul director general al Uber, neagă acuzaţiile, afirmând că nu a existat niciun buton de acest fel şi nu au existat acţiuni de obstrucţionare a justiţiei în nicio ţară.

"Uber a utilizat instrumente pentru protejarea proprietăţii intelectuale şi sferei private a clienţilor. Aceste protocoale de siguranţă nu distrug date sau informaţii şi au fost aprobate de către departamentele juridice şi de reglementare ale Uber", a subliniat reprezentantul lui Travis Kalanick.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Uber Technologies afirmă că, "deşi comportamentul din trecut nu era conform cu actualele valori", "în prezent compania este diferită".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇