Ucraina a ajuns la un acord cu Statele Unite pe contractul referitor la resursele sale minerale.
Informaţia vine de la Financial Times, care a vorbit cu Olha Stefanişîna, vicepremier și ministru al Justiției din Ucraina.
Biroul președintelui Volodimir Zelenski a confirmat pentru Kyiv Independent că acordul a fost aprobat.
Negocierile pentru acest acord au alimentat, săptămâna trecută, tensiunile dintre președintele american Donald Trump și Zelenski.
Acum Ucraina a obținut condiții mai favorabile și a prezentat acordul ca pe o modalitate de a întări relațiile cu Statele Unite.
„Acordul privind mineralele este doar o parte. Am auzit de mai multe ori de la administrația americană că face parte dintr-o imagine de ansamblu”, a declarat vicepremierul Olha Stefanişîna, care a condus discuțiile dintre SUA și Ucraina.
Zelenski ar urma să se deplaseze la Washington pentru o ceremonie de semnare în următoarele săptămâni, scrie Financial Times. AFP punctează însă că Zelenski ar putea merge chiar vineri la Washington. Acelaşi lucru a spus şi Donald Trump ieri.
Versiunea finală a acordului, datată 24 februarie, stabilește un fond la care Ucraina va contribui cu 50% din veniturile provenite din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale de stat, inclusiv petrol, gaze și logistică aferentă. Fondul va investi în proiecte din Ucraina.
Acordul exclude resursele care deja contribuie la bugetul de stat al Ucrainei, ceea ce înseamnă că nu va include operațiunile Naftogaz și Ukrnafta, cei mai mari producători de petrol și gaze din țară.
Acordul nu include garanții de securitate din partea SUA, un punct pe care Kievul l-a solicitat inițial.
Potrivit unei surse ucrainene citate de AFP, prevederile acordului trimit la ”securitate”, însă nu menţionează în mod explicit rolul Statelor Unite.
”Este vorba despre o clauză generală care spune că America va investi într-o Ucraină suverană, stabilă şi prosperă, că va acţiona în vederea unei păci durabile şi că America susţine eforturile de garantare a securităţii”, declară sursa citată.
Versiunea aprobată acum nu mai conţine cerințele anterioare ale SUA pentru o revendicare de 500 de miliarde de dolari asupra resurselor naturale ale Ucrainei, un punct major de blocaj, scrie Economic Pravda, care a avut acces la acord.
Conform noilor termeni, fondul va primi 50% din veniturile generate de infrastructura legată de resursele Ucrainei, inclusiv porturile. Dreptul de proprietate comună va fi determinat pe baza contribuțiilor financiare efective, iar, deși managementul va fi împărțit, SUA vor avea autoritatea de decizie conform propriilor legi.
Chestiunile referitoare la cota SUA în fond și la termenii „proprietății comune” vor fi abordate în acorduri ulterioare, conform Financial Times.
Zelenski a respins anterior propunerea SUA, invocând lipsa garanțiilor de securitate și obiectând la structura de rambursare, care ar fi obligat Ucraina să returneze doi dolari pentru fiecare primit în ajutor.
Administrația Trump a intensificat presiunea asupra Ucrainei pentru a finaliza acordul în ultimele săptămâni, Trump atacându-l public pe Zelenski, numindu-l „dictator” și îndemnându-l să „acționeze rapid, altfel nu va mai avea o țară”.
Trump a prezentat acordul ca pe o modalitate de a întări economia Ucrainei, asigurând în același timp că SUA „recuperează zeci de miliarde de dolari și echipamente militare trimise în Ucraina”.