Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina „cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie” formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.
„Pot confirma că astăzi, biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Hhan.
El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând „cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.
Un „număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el, potrivit News.ro.
Khan a spus că echipa va putea „să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.
De asemenea, la faţa locului va fi desfăşurată şi o echipă de experţi criminalistii francezi în vederea „identificării rămăşiţelor, analizei balstice, depozitării şi conservării probelor criminalistice”.
Ziua 83 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Khan a mai subliniat că CPI va colabora şi cu alte echipe desfăşurate de alte state în Ucraina cu scopul de „a consolida coordonarea între toţi actorii implicaţi”.
Procurorul CPI a mai spus că „acum e mai important ca oricând să arătăm legea în acţiune”, adăugând că „este esenţial să le demonstrăm supravieţuitorilor şi familiilor victimelor că dreptul internaţional este relevant în contextul experienţei lor”.
Curtea Penală Internaţională a deschis oficial o anchetă asupra situaţiei din Ucraina pe 2 martie.
Și SUA lansează o anchetă și alocă 6 milioane de dolari
Și Departamentul de Stat al SUA a anunțat marți lansarea unui nou program pentru a strânge și analiza dovezile crimelor de război și ale altor atrocități săvârșite de Rusia în Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să se asigure că Moscova este trasă la răspundere pentru acțiunile sale.
Departamentul de Stat a precizat că așa-numitul „Observator al conflictului” va cuprinde documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor din surse deschise privind acțiunile Rusiei în Ucraina.
Noul program, care este înființat cu o investiție inițială de 6 milioane de dolari, va analiza și va păstra informații, inclusiv imagini din satelit și informații împărtășite pe rețelele de socializare, astfel încât acestea să poată fi folosite în cadrul mecanismelor de responsabilizare actuale și viitoare, anunță Reuters, potrivit Mediafax.
„Acest nou program face parte dintr-o serie de eforturi ale guvernului SUA, atât la nivel național, cât și internațional, menite să asigure o viitoare responsabilitate pentru acțiunile oribile ale Rusiei", se arată în comunicat.
Președintele SUA, Joe Biden, își subliniase deja decizia de a trage la răspundere Moscova pentru lansarea celui mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.
Rusia neagă că a vizat civili și spune, fără dovezi, că a fost vorba despre înscenări.