„Trei culori”, imnul folosit în comunism, pus la o parada de 1 Decembrie (Video)

„Trei culori”, imnul folosit în comunism, pus la o parada de 1 Decembrie (Video)

La festivitatea de 1 Decembrie organizată în orașul Târgu Ocna din Bacău a răsunat miercuri imnul comunist ”Trei culori”.

Surprinzător a fost faptul că autoritățile l-au ascultat aproape două minute, abia apoi cineva a anunțat: ”Urmează imnul României”.

Au urmat însă câteva momente de tăcere, în care oficialii se uitau unii la alții, iar într-un final imnul a fost intonat de o tânără acompaniată de o chitară.

Primarul Cristian Aurelian Ciubotaru spune însă că nu a fost vorba despre o greșeală, ci că s-a dorit ascultarea melodiei Trei Culori, folosită ca imn de stat al României înainte de 1989.

ADVERTISING

Acesta a declarat la Digi24 că a fost folosit cântecul original, compus de Ciprian Porumbescu, și nu varianta imnului RSR, care are textul modificat.

„Să nu deformăm realitatea. Orașul-stațiune Târgu Ocna este încărcat de istorie și tradiția este ca să se organizeze ziua națională a României de 1 Decembrie. Evenimentul de anul acesta a fost transmis live și pe canalul de Facebook al orașului Târgu Ocna și înregistrarea este publică. La manifestare au fost și alte persoane care probabil au înregistrat și transmis acțiunea desfășurată în oraș.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cadrul evenimentului, lucrurile au decurs astfel: salutul meu de deschidere, a fost introdus drapelul României care a fost primit în dar de la niște distinși oficiali zilele trecute când ne-au vizitat stațiunea.

Pe momentul când a sosit drapelul a fost derulată melodia «Trei culori», scrisă de poetul Ciprian Porumbescu. După care eu am transmis și a fost intonat live imnul de stat al României, «Deașteaptă-te, române!», de către o distinsă colaboratoare a centrului cultural. Melodia nu a fost acel imn modificat, fostul imn din perioada comunistă”, a declarat primarul.

"Trei culori" cântat la Târgu-Ocna în 2021 @ Staţiunea turistică Târgu-Ocna

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇