Transnistria susține că prima țintă a complotului terorist era delegația OSCE. Reacția Chișinăului

Transnistria susține că prima țintă a complotului terorist era delegația OSCE. Reacția Chișinăului

Anatoli Gureţki, cel care îndeplineşte funcţia de aşa-zis procuror-şef al regiunii transnistrene, a anunţat marţi că ţinta complotului terorist care ar fi fost dejucat săptămâna trecută era, de fapt, delegaţia OSCE, dar pentru că planurile ar fi eşuat, abia atunci ar fi fost luat în vizor liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

Atentatul asupra delegaţiei OSCE urma să aibă loc la 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina, în momentul în care diplomaţii ar fi trebuit să se întoarcă la Chişinău.

Preşedintele OSCE, Bujar Osmani, împreună cu o delegaţie de 20 de persoane, a venit la Bender (Tighina) pentru negocieri cu preşedintele Vadim Krasnoselski. Din delegaţie făcea parte reprezentantul special pentru Transnistria, Thomas Harting, şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Kaiderling, scrie presa de la Tiraspol, citată de NewsMaker şi TASS.

ADVERTISING

„Ştiau dinainte că o asemenea întâlnire va avea loc, ştiau ce rezonanţă va provoca un atac în Transnistria împotriva liderilor organizaţiilor internaţionale. Este o provocare împotriva Transnistriei şi a contingentului rus de menţinere a păcii”, a acuzat marţi procurorul Anatoli Gureţki, referindu-se la presupuşii organizatori ai atentatului.

Săptămâna trecută, aşa-numitul Minister al Securităţii de Stat din Transnistria a anunţat că a dejucat un atac terorist împotriva unor oficiali. Organizatorii plănuiau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal amplasat într-o maşină-capcană, în centrul oraşului Tiraspol. Bomba ar fi fost confecţionată din 8 kg de hexogen, precum şi din proiectile metalice, ca să facă victime cât mai multe, inclusiv în rândul unor eventuali trecători.

„Iniţial, Land Rover-ul minat era destinat să fie folosit împotriva delegaţiei OSCE. Când atacul terorist a eşuat, preşedintele Krasnoselski a devenit noua ţintă”, a declarat marţi aşa-numitul procuror general de la Tiraspol.

ADVERTISING

Suspectul care „recunoaște" tot

Oficialii de la Tiraspol au anunţat săptămâna trecută că doi suspecţi ar fi fost reţinuţi în acest caz, iar unul dintre ei, care s-ar numi Veaceslan Kisnicean, ar fi făcut deja mărturisiri şi aşa au aflat alte detalii ale planului.

Autorităţile de la Tiraspol au prezentat marţi un filmuleţ, în care este descrisă metoda prin care se preconiza atacul asupra delegaţiei OSCE.

Potrivit imaginilor, o maşină Land Rover plină cu explozibil urma să fie amplasată în zona cetăţii Tighina, unde urmau să aibă loc negocierile între delegaţia OSCE şi reprezentanţii Transnistriei. Veaceslav Kisnicean trebuia să amplaseze maşina cu explozibil la locul stabilit şi să o părăsească, în schimbul acestei acţiuni urmând să fie plătit.

Iniţial, atacul ar fi fost planificat să fie efectuat chiar înainte de începerea negocierilor, însă Kisnicean a fost împiedicat de aşa-zisele servicii speciale transnistrene. Astfel, organizatorii au convenit asupra unui nou plan, potrivit căruia atacul asupra delegaţiei OSCE să fie comis la plecarea acesteia spre Chişinău.

ADVERTISING

Veaceslav Kisnicean ar fi instalat o cameră video pe acoperişul unei clădiri înalte de lângă clădirea administrativă unde urmau să aibă loc negocierile. Suspectul a fost observat, însă, de aşa-zişii ofiţeri de informaţii şi a fost reţinut.

În apartamentul acestuia ar fi fost găsite apoi obiecte care indicau că pregătea un atac terorist. Totodată, în telefonul lui Kisnicean ar fi fost găsit un videoclip cu delegaţia OSCE.

Ulterior, bărbatul ar fi mărturisit că delegaţia OSCE a fost ţinta principală. Suspectul s-a născut la Tiraspol, dar de 12 ani trăia la Odesa, susţin autorităţile transnistrene.

În seara zilei de 9 martie, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” de la Tiraspol a difuzat un „film documentar” despre presupusul atentat terorist, afirmând că s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar şi a altor persoane cu funcţii înalte din administraţia nerecunoscută de la Tiraspol.

Ulterior, la televiziune a apărut chiar liderul transnistrean care a rostit o alocuţiune în care a susţinut că atentatul ar fi fost planificat de Serviciul de Securitate ucrainean.

Chișinăul a cerut informații de la Tiraspol, dar n-a primit nimic

Reprezentanţii Biroului pentru Politici de Reintegrare de la Chişinău au declarat marţi că versiunile prezentate de Tiraspol nu sunt probate în modul stabilit de lege, au un caracter speculativ şi nu reflectă investigaţii sau date de confirmare validate de autorităţile competente ale Republicii Moldova, relatează TV8.md.

„Prin canalul de corespondenţă al reprezentanţilor politici, Chişinăul a solicitat Tiraspolului prezentarea informaţiilor detaliate pe acest incident şi transmiterea persoanelor reţinute sub răspunderea organelor naţionale de drept, în vederea desfăşurării investigaţiilor în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare”, au punctat reprezentanţii Biroului de Reintegrare.

„Solicitarea Chişinăului nu a fost satisfăcută, respectiv, persistă suspiciuni privind veridicitatea versiunilor circulate de către Tiraspol în spaţiul public”, a menţionat Biroul de Reintegrare.

La rândul său, Serviciul de Securitate al Ucrainei susţine că acuzaţiile aşa-numitelor autorităţi din regiunea transnistreană trebuie privite ca o provocare orchestrată de Kremlin. Prin urmare, instituţia a îndemnat cetăţenii să nu ia în serios declaraţiile Tiraspolului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇