Tot mai mulți ruși încearcă să evite stagiul militar: La ce folosesc 300.000 de ruble unui mort?

Tot mai mulți ruși încearcă să evite stagiul militar: La ce folosesc 300.000 de ruble unui mort?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tot mai mulți ruși încearcă să evite stagiul militar obligatoriu, pentru că nu vor să lupte în războiul din Ucraina.

Danila Davidov a părăsit Rusia la câteva săptămâni după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina, pentru că se temea că va fi obligat să lupte într-un război pe care nu îl sprijină.

Tânărul în vârstă de 22 de ani, care locuia la Sankt Petersburg, a spus că, pe măsură ce conflictul avansa, a fost îngrijorat că Rusia ar putea face presiuni asupra tinerilor ca el pentru a intra în armată.

„Nu am vrut să merg la război, dar nici la închisoare, așa că am decis să plec”, a declarat Davidov pentru Reuters. S-a mutat în Kazahstan unde lucrează în arta digitală.

El se numără printre numeroșii tineri ruși care încearcă să evite serviciul militar obligatoriu, afirmă avocați și susținători ai drepturilor omului.

Unii tineri părăsesc țara, în timp ce alții caută sfaturi cu privire la modul prin care pot evita înrolarea în armată, sau ignoră pur și simplu ordinul de încorporare, în speranța că autoritățile nu îi urmăresc.

ADVERTISING

Dar acești tineri se confruntă cu riscuri foarte mari, amenzi sau până la doi ani de închisoare, ținând cont că în Rusia serviciul militar este obligatoriu pentru tinerii cu vârste între 18 și 27 de ani.

Un bărbat a spus pentru Reuters că refuzul de a lupta a dus la tensiuni cu membrii familiei, care cred că datoria unui tânăr este să servească în armată.

Dor de casă

Fiodor Strelin, un tânăr de 27 de ani din Sankt Petersburg, a declarat că a protestat față de război imediat după invazie și a decis să părăsească Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Aflat acum în capitala Georgiei, Tbilisi, Strelin a spus că a evitat încorporarea în armată anul trecut, după ce a obținut o scutire medicală pentru că suferă de miopie. Acum a ales să părăsească Rusia din cauza îngrijorării cu privire la o mobilizare generală. „Mi-e dor de casa mea și simt că mi-am pierdut locul în viață”, a spus el.

ADVERTISING

La rândul său, Kirill, în vârstă de 26 de ani, din sudul Rusiei, a spus că a primit un ordin de recrutare în aprilie, urmat de un apel telefonic în mai, prin care i s-a cerut să meargă la o vizită medicală. Nu a răspuns solicitării deoarece nu sprijină operațiunea Rusiei în Ucraina.

Acest lucru a provocat tensiuni cu familia și prietenii care susțin războiul și cred că toată lumea ar trebui să-și facă serviciul militar, a spus Kirill, care a cerut să nu i se folosească numele de familie. „Oamenii din Ucraina sunt ca niște frați pentru noi. Cunosc mulți oameni în Ucraina și nu pot sprijini aceste acțiuni”, a adăugat el.

La ce folosesc 300.000 de ruble unui mort?

Kievul și aliații occidentali estimează că Rusia a pierdut în război 15.000 de oameni, la fel de mulți ca în războiul sovieto-afgan din 1979-1989.

Moscova nu și-a actualizat cifra oficială a victimelor de la sfârșitul lunii martie, când a spus că 1.351 de soldați ruși au fost uciși de la începutul operațiunii militare din Ucraina.

ADVERTISING

Există semne că Rusia caută tot mai mulți bărbați care să lupte în Ucraina. În mai, Putin a semnat o lege care a eliminat limita de vârstă de 40 de ani pentru persoanele care doresc să se înroleze în armata rusă.

Parlamentarii au spus că legea urmărește să atragă oameni cu experiență în domenii precum echipamentele militare avansate și inginerie.

Un bărbat rus în vârstă de 30 de ani, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, a declarat pentru Reuters că a fost chemat printr-un apel telefonic să se prezinte la un birou militar, sub pretextul clarificării unor detalii personale.

În timp ce se afla acolo, a fost interogat de un bărbat îmbrăcat în haine militare despre serviciul său militar anterior și i-a oferit 300.000 de ruble (5.000 de dolari) pe lună dacă merge să lupte în Ucraina.

Bărbatul a spus că a refuzat oferta pentru că nu era un soldat profesionist și nu a mai tras niciodată cu arma de când și-a încheiat serviciul militar.

„La ce folosesc 300.000 de ruble unui mort?”, a spus el.

Tinerii ruși sunt speriați

Aproape 260.000 de bărbați sunt încorporați, anual, în Rusia pentru stagiul militar obligatoriu. Iar evitarea încorporării este o practică bine împământenită în Rusia, inclusiv prin căi legale, prin cereri pentru studii sau motive medicale.

Însă în ultimele luni s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de tineri care solicită ajutor pentru a evita încorporarea.

Un grup care oferă consultanță juridică gratuită, numit Release, este condus de Dmitri Luțenko, un rus care locuiește acum în Cipru. El a declarat că numărul de membri pe un grup de Telegram pentru ajutor și sfaturi despre cum se poate evita încorporarea în armată a crescut la peste 1.000 de la 200 înainte de război.

Un alt grup pentru drepturile omului, numit „Citizen. Army. Law”, se concentrează pe consilierea persoanelor care caută tipuri alternative de serviciu militar, care implică lucrul într-o organizație administrată de stat, cum ar fi un spital, pentru a evita armata.

Grupul a spus că a înregistrat o creștere de zece ori a numărului de persoane care solicită servicii militare alternative, la peste 400 în acest an, comparativ cu aproximativ 40 în aceeași perioadă a anului trecut.

„Mulți oameni sunt speriați. Ei nu vor să intre într-o armată care luptă într-un război”, a spus Serghei Krivenko, care conduce organizația.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇