Comercianții au fost informați de către unii producători de țigări că vor crește prețurile cu un leu pe pachet. Este a doua scumpire de la începutul acestui an, în condițiile în care accizele sunt deja mai mari decât anul trecut. Consultanții fiscali avertizează, însă, că scumpirile repetate pot duce la creșterea comerțului ilegal de țigarete.
Guvernul a stabilit la începutul acestui an o acciză de aproape 673 de lei pentru 1.000 de țigarete, mai mare decât cea de anul trecut. De la 1 aprilie, Ministerul de Finanțe a crescut o componentă a accizei, fără a influența însă valoarea totală.
Cu toate acestea, unii producători de țigări au anunțat că vor crește prețurile, iar comercianții au primit la jumătatea săptămânii trecute listele cu prețuri majorate la anumite sortimente de țigări. Practic, fiecare pachet de țigări se va scumpi cu un leu, spun aceștia. potrivit TVR Info.
Unul dintre cei mai mari producători de țigări a raportat către Ministerul de Finanțe creșterea prețurilor începând din 8 aprilie. La scurt timp, și alte companii concurente au anunțat comercianții că vor aplica aceeași măsură.
"S-au primit înştiinţări. Este a doua creştere de preţuri. Am avut o creştere de preţuri în ianuarie cu un leu şi mai avem o creştere acum cu încă un leu. Pe noi nu ne întreabă dacă ne convine preţul de achiziţie, dacă ne convine preţul de vânzare. Dacă nu ne convine, nu mai comercializăm ţigări", a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii.
Producătorii de țigări nu au anunțat public motivul scumpirilor. Deocamdată, produsele de vapat și cele cu aparate de încins nu se scumpesc.
Economiștii nu exclud ca odată cu creșterea accizelor să ia amploare și comerțul la negru. "Există riscul să crească piața neagră. Accizele de la țigarete împreună cu TVA au o pondere de 60%-70% în totalul prețului de vânzare. Prin urmare, în momentul când taxele sunt mari, tendința de a eluda acele taxe există", a explicat Adrian Bența, consultant fiscal.
Sumele alocate pentru tutun și alcool reprezintă a patra cea mai mare cheltuială lunară de consum, conform datelor Institutului Național de Statistică.