Tensiuni la Berlin după ce Polonia a cerut despăgubiri pentru ocupaţia nazistă

Tensiuni la Berlin după ce Polonia a cerut despăgubiri pentru ocupaţia nazistă

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a declarat joi că guvernul va cere Germaniei despăgubiri pentru invazia şi ocupaţia nazistă din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Kaczynski, a spus că este „obligaţia” Poloniei să procedeze astfel. El a vorbit înainte de lansarea unui raport mult aşteptat despre costul plătit de Polonia în urma ocupaţiei germane naziste, în contextul împlinirii a 83 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

Guvernul de dreapta al Poloniei susţine că ţara, care a fost prima victimă a războiului, nu a fost pe deplin despăgubită de Germania, care este acum unul dintre partenerii săi principali în Uniunea Europeană.

Subiectul a creat tensiuni bilaterale. În Germania, oficialul guvernului însărcinat cu relaţiile germano-poloneze, Dietmar Nietan, a transmis într-un comunicat că 1 septembrie „rămâne o zi de vinovăţie şi ruşine pentru Germania, care ne aminteşte în repetate rânduri să nu uităm crimele comise de Germania, cel mai întunecat capitol din istoria noastră" şi că acestea încă afectează relaţiile bilaterale.

ADVERTISING

O echipă de aproximativ 30 de economişti, istorici şi alţi experţi a lucrat din 2017 la raportul pentru stabilirea despăgubirilor.

Guvernul polonez respinge o declaraţie din 1953 a liderilor comunişti de atunci ai ţării, făcută sub presiunea Uniunii Sovietice, prin care acceptă să nu mai facă nicio pretenţie asupra Germaniei.

Berlinul susţine că naţiunile din blocul estic au fost primit despăgubiri în anii de după război și consideră că problema este închisă.

Aproximativ 6 milioane de cetăţeni ai Poloniei, inclusiv trei milioane de evrei, au fost ucişi în război, iar industria, infrastructura şi cultura sa au suferit pierderi uriaşe.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇