Tensiuni Israel-SUA, după ce statul evreu a refuzat să colaboreze cu FBI, în ancheta privind o jurnalistă ucisă de soldații israelieni

Tensiuni Israel-SUA, după ce statul evreu a refuzat să colaboreze cu FBI, în ancheta privind o jurnalistă ucisă de soldații israelieni

Ministrul israelian al Apărării a catalogat investigația autorităților americane privind uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh drept „amestec în chestiunile interne”.

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a precizat că a fost foarte clar cu reprezentanții americani: „Noi rămânem în spatele soldaților IDF (forțele armate israeliene – n.red.), nu vom coopera cu nicio anchetă externă”, a fost mesajul acestuia.

"Decizia Departamentului de Justiție al SUA de a investiga moartea lui Shireen Abu Akleh este o regretabilă greșeală. IDF a realizat o anchetă independentă și profesionistă care le-a fost prezentată americanilor în detaliu", a mai spus Gantz.

Refuzul Israelului de a coopera în ancheta pe care o desfășoară FBI ar putea complica relațiile cu Washington, alimentând, totodată, acuzațiile de mușamalizare a uciderii lui Shireen Abu Akleh în luna mai, în timpul unui raid al armatei israeliene în orașul Jenin din Cisiordania, notează The Guardian.

ADVERTISING

Investigația FBI survine după luni de presiuni făcute de familia foarte respectată a fostei jurnaliste de la postul de televiziune Al-Jazeera. Rudele victimei au acuzat administrația Biden că "se îndreaptă pe furiș spre ștergerea oricărei fapte greșite a forțelor israeliene". Demersurile familiei îndoliate au fost susținute de zeci de membri ai Congresului SUA.

Inițial, armata israeliană a negat responsabilitatea privind uciderea jurnalistei, dând vina pe un trăgător palestinian. Însă anchetele realizate de ONU și mai multe organizații media au ajuns la concluzia că Abu Akleh nu se afla în raza de acțiune a unui trăgător palestinian când a fost împușcată. ONU a conchis că soldații israelieni au tras de mai multe ori, foc cu foc.

În septembrie, IDF a recunoscut, în sfârșit, că, probabil, unul dintre militarii săi a tras, însă a susținut că nimeni nu poate fi pus sub acuzare întrucât nu a fost încălcată nicio lege, iar cazul a fost închis.

ADVERTISING

Departamentul de Stat american era pregătit să lase lucrurile așa, însă presiunea din Congres a determinat deschiderea anchetei FBI.

Aproape jumătate din membrii democrați ai Senatului SUA au semnat o scrisoare în care contestă concluzia Israelului, conform căreia Abu Akleh a fost împușcată din greșeală de un soldat. Scrisoarea sugerează că ea a fost vizată pentru că era jurnalistă.

Senatorul cu cele mai multe mandate, Patrick Leahy, a pus sub semnul întrebării raportul israelian asupra decesului jurnalistei, subliniind că "există un lung șir de anchete asupra focurilor de armă trase de soldații IDF care rareori se soldează cu o vinovăție".

ADVERTISING

Leahy a mărit presiunea asupra Israelului, arătând că eșecul acestuia de a explica pe deplin uciderea reporterului Al-Jazeera ar putea compromite sprijinul militar uriaș pe care SUA îl acordă Ierusalimului, invocând o lege pe care el a promovat-o cu 25 de ani în urmă și care prevede suspendarea livrărilor de arme către statele în care există abuzuri asupra drepturilor omului.

Senatorul a deplâns eșecul administrației Biden de a răspunde la apelurile membrilor Congresului pentru ca FBI să declanșeze o anchetă. "Din nefericire, nu a existat nicio anchetă independentă, credibilă", a spus el.

Senatorul american Chris Van Hollen, care a criticat dur Israelul pentru că nu a investigat corespunzător moartea jurnalistei, a salutat, de asemenea, deschiderea anchetei FBI. "Este un pas tardiv, dar necesar și important în căutarea dreptății și responsabilității pentru uciderea cetățeanului și jurnalistei american Shireen Abu Akleh", a transmis acesta pe Twitter.

"Esența 'apărării' în raportul IDF a fost că un soldat a răspuns la focurile trase de protestatari. Dar anchetele au descoperit că nu s-a tras niciun foc atunci. Acest lucru subliniază necesitatea unei anchete independente americane asupra morții acestei jurnaliste americane", a precizat el.

Grupul israelian Yesh Din, care militează pentru drepturile omului, a salutat, de asemenea, ancheta FBI. "Doar o anchetă internațională independentă poate duce la descoperirea adevărului", a transmis organizația.

Yesh Din a precizat, însă, că acest lucru este posibil pentru că Abu Akleh era cetățean american. "Este important să scoatem în evidență faptul că acesta este un eveniment excepțional, întrucât implică un cetățean american și un jurnalist renumit. În cele mai multe cazuri (72% din plângerile transmise de palestinieni), armata nu deschide o anchetă penală. O investigație profundă și serioasă este necesară nu doar atunci când este vorba de un cetățean american."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇