După luni de negare, Israelul recunoaște că, „foarte probabil”, soldații săi au ucis-o pe jurnalista Al Jazeera

După luni de negare, Israelul recunoaște că, „foarte probabil”, soldații săi au ucis-o pe jurnalista Al Jazeera
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata israeliană a recunoscut pentru prima dată, luni, că există „o posibilitate mare” ca jurnalista televiziunii panarabe Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, să fi fost ucisă în luna mai de unul dintre soldaţii săi.

Jurnalista americano-palestiniană a fost împuşcată mortal pe 11 mai în timp ce transmitea despre o operaţiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al facţiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate, unde o unitate specială încerca să reţină „suspecţii”.

ADVERTISING

Operațiunea a degenerat în ciocniri armate și printre victime s-a numărat și jurnalista Shireen Abu Akleh, care era echipată corespunzător pentru zone de conflict, cu cască de protecție și vestă antiglonț pe care scria „presa”.

Al Jazeera a acuzat imediat soldații israelieni că au ucis-o, iar o anchetă CNN a arătat că au făcut-o chiar în mod deliberat, nefiind vorba de un accident. La aceeași concluzie a ajuns și un raport al ONU, care a exclus însă intenția.

Israelul a respins însă în mod constant acuzațiile, până acum, când a publicat „concluziile finale” ale propriei anchete. Potrivit documentului, Israelul admite posibilitatea ca unul dintre soldați să fi tras într-adevăr în direcţia jurnalistei, greşindu-i identitatea.

ADVERTISING

„Există o mare posibilitate ca Shireen Abu Akleh să fi fost lovită accidental de focuri de armă israeliene care au vizat suspecţi identificaţi ca fiind oameni înarmaţi, palestinieni”, potrivit armatei israeliene.

Armata a precizat că a studiat cronologic succesiunea evenimentelor, a analizat scena, videoclipurile şi sunetele înregistrate la faţa locului, a efectuat o „simulare a scenei” şi că „experţii israelieni” au efectuat o analiză balistică a glonţului, pe 2 iulie, în prezenţa reprezentanţilor „Comitetului de coordonare a securităţii Statelor Unite pentru Israel şi Autoritatea Palestiniană”.

ADVERTISING

Din cauza „stării proaste a glonţului”, identificarea originii acestuia a fost dificilă, susține armata în raportul său, subliniind că nu are o certitudine „neechivocă” asupra originii împuşcăturii care a provocat moartea jurnalistei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇