Suedia cere ajutorul armatei și țărilor vecine pentru a face față pandemiei. Sistemul de sănătate este în colaps, medicii demisionează epuizați. Secțiile ATI sunt 99% ocupate

Suedia cere ajutorul armatei și țărilor vecine pentru a face față pandemiei. Sistemul de sănătate este în colaps, medicii demisionează epuizați. Secțiile ATI sunt 99% ocupate

Numărul demisiilor în rândul personalului medical crește alarmant în Suedia după un an necruţător în care medicii au avut grijă de pacienții cu Covid. Aflată în plină criză de personal, Suedia cere sprijinul armatei, dar și celorlalte țări nordice.

Sineva Ribeiro, directorul Asociației Suedeze a Profesioniștilor din Sănătate, spune că situația este ”îngrozitoare”, într-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

Chiar înainte de primul val al pandemiei, în martie, Suedia se confrunta cu lipsa de personal, inclusiv de asistență ATI, a explicat aceasta.

ADVERTISING

Dar săptămâna aceasta, capacitatea de la Terapie Intensivă din Stockholm a atins o ocupare 99%, ceea ce a generat panică și strigăte de ajutor spre țările vecine.

Oamenii calificați, tot mai puțini

Dar chiar și cu o suplimentare a locurilor de la ATI, cea mai mare îngrijorare acum este că Suedia nu are suficientă forță de muncă în sistemul său de sănătate, după ce a rămas cu foarte puțini oameni care pot să aibă grijă de cei mai bolnavi dintre pacienți.

ADVERTISING

Ribeiro spune că membri uniunii sale au avertizat încă din luna mai că abordarea Suediei este nesustenabilă. Iar acum sunt și mai puțini oameni calificați decât în primăvară, ceea ce face și mai dificilă expansiunea capacității ATI, spune aceasta.

Demisia, singura cale de ieșire

„Deși au fost ridicați la rang de eroi, medicii sunt extenuați iar singura cale de ieșire din această situație pare demisia”, atrage atenția Ribeiro.

ADVERTISING

Un sondaj local a arătată că în 13 din cele 21 regiuni suedeze, viteza cu care curg demisiile este de 500 de angajați/lună, în ultimul an.

Despre oboseala angajaților din sănătate vorbește și primarul regiunii Stockholm, Irene Svenonius. ”Situația este deosebit de tensionată”, spune aceasta, care atrage atenția ca este absolut necesară suplimentarea personalului.

În acest sens Suedia a solicitat ajutorul armatei, dar până la un răspuns pozitiv, surse apropiate situației spun că autoritățile au apelat la personalul din unitățile pediatrice pe care l-au detașat în unitățile ATI Covid, iar asta înseamnă că toți copiii programați pentru intervenții chirurgicale care nu reprezintă o urgență vor fi nevoiți să aștepte.

De asemenea, Suedia a cerut ajutorul celorlalte țări nordice. Sâmbătă, vecina Finlanda a spus că este gata să ajute, oferind spații pentru tratarea pacenților în unitățile sale ATI.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇