SUA îşi menţin planul de a încheia pe 31 august operaţiunea de evacuare şi retragerea din Afganistan

SUA îşi menţin planul de a încheia pe 31 august operaţiunea de evacuare şi retragerea din Afganistan

Pentagonul a anunţat marţi că nu şi-a schimbat planul de a încheia până la sfârşitul lunii august operaţiunea de evacuare din Afganistan şi retragerea trupelor americane din această ţară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, această instituţie consideră că are capacitatea de a evacua din Afganistan până pe 31 august toţi cetăţenii americani care doresc să părăsească această ţară unde talibanii au preluat puterea, informează Reuters.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a menţionat că Pentagonul ar putea avea nevoie de baze suplimentare pentru a găzdui persoanele evacuate din Afganistan.

În acest timp, un oficial al administraţiei preşedintelui Joe Biden a declarat că acesta din urmă este de acord cu recomandarea Pentagonului privind încheierea retragerii din Afganistan la termenul stabilit, 31 august, dar a cerut de asemenea planuri de urgenţă pentru o extindere a acestui termen dacă va fi necesar.

Statele Unite transmit talibanilor că finalizarea retragerii pe 31 august este condiţionată de colaborarea lor în facilitarea evacuărilor, a mai spus acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Anterior, la o conferinţă de presă la Kabul, un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat că aceştia nu vor accepta continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august şi blochează imediat accesul afganilor către aeroportul din Kabul, acuzând SUA că extrag din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi specialişti.

Drumul către aeroport este acum închis. Afganii nu sunt autorizaţi să meargă acolo, (numai) străinii pot merge”, a declarat purtătorul de cuvânt principal la talibanilor, Zabihullah Mujahid, citat de agenţia EFE.

„Le cerem americanilor să-şi schimbe politica şi să nu încurajeze afganii să plece (…), inginerii, medicii, militarii noştri” a adăugat acesta, susţinând că talibanii nu au în vedere represalii împotriva nimănui.

De când talibanii au preluat puterea, pe 15 august, Statele Unite şi alte ţări au evacuat pe cale aeriană peste 60.000 de străini şi afgani de pe aeroportul din Kabul, controlat încă de circa 6.000 de soldaţi americani. Mii de afgani sunt pe aeroport pentru a încerca să părăsească Afganistanul, iar acestora respectivul purtător de cuvânt al talibanilor le-a cerut marţi să revină la casele lor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇