Spionul Jonathan Pollard se poate muta în Israel, după 30 de ani de închisoare în SUA

Spionul Jonathan Pollard se poate muta în Israel, după 30 de ani de închisoare în SUA

Unui american încarcerat în 1985 sub acuzația de spionaj în favoarea Israelului i s-au ridicat vineri restricțiile impuse la eliberarea condiționată, permițându-i-se astfel să se mute în Israel, a anunțat Departamentul de Justiție american.

Jonathan Pollard (foto) a făcut 30 de ani de închisoare pentru că a transmis Israelului documente clasificate. Deși a fost eliberat în 2015, nu i s-a permis plecarea din țară, în ciuda presiunilor exercitate de Israel, relatează AFP.

Departamentul american de Justiție a luat noua decizie după ce cazul Pollard a fost revizuit, iar comisia de eliberări condiționate a decis că nu există indicii că el ar urma să încalce legea din nou.

ADVERTISING

În vârstă de 66 de ani, Pollard era la mijlocul anilor  ’80 analist în serviciul secret al Marinei Americane, când a intrat în contact cu un colonel israelian din New York și a început să divulge informații și mii de documente, în schimbul a zeci de mii de dolari.

Atacul din octombrie 1985 lansat de Israel asupra sediului Organizației pentru Eliberarea Palestinei, soldat cu circa 60 de morți, ar fi fost plănuit cu informații obținute de la Pollard, conform unor documente CIA declasificate în 2012, relatează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Spionul a fost arestat în 1985 și condamnat, doi ani mai târziu, la închisoare pe viață, în ciuda faptului că a pledat vinovat cu speranța că va primi o pedeapsă mai blândă.

După eliberarea condiționată, în 2015, a purtat brățară electronică de monitorizare și a avut interdicție să mai lucreze în orice companie IT a guvernului SUA. În plus, i s-au interzis călătoriile în străinătate.

De partea cealaltă, Israelul a făcut numeroase presiuni la Washington pentru eliberarea lui Pollard, care este evreu, făcând din acest subiect unul dintre principalele puncte de discuție în relația bilaterală, informează AFP.

ADVERTISING

Într-o declarație de presă, Pollard a mulțumit premierului israelian Benjamin Netanyahu și ambasadorului Ron Dermer pentru eforturile depuse în favoarea lui.

La rândul său, premierul Netanyahu și-a exprimat satisfacția cu privire la situația lui Pollard și a declarat că îl așteaptă în Israel, relatează ABC News.

After 30 years in prison, and five years on stringent parole, former U.S. Navy analyst Jonathan Pollard plans to move to Israel, his lawyers said.

Posted by NPR on Saturday, November 21, 2020

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇