Spionarea lui Kovesi. Şefii Black Cube au fost condamnaţi, după ce şi-au recunoscut vinovăţia: Închisoare cu suspendare şi muncă în parcurile din Capitală

Spionarea lui Kovesi. Şefii Black Cube au fost condamnaţi, după ce şi-au recunoscut vinovăţia: Închisoare cu suspendare şi muncă în parcurile din Capitală

Şefii Black Cube (agenţia de business intelligence şi consultanţă strategică din Israel) au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 11 luni de închisoare, cu suspendare, în dosarul în care erau acuzaţi de spionarea fostului procuror şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dan Zorella, Avi Yanus și Gal Farchi au şi un termen de supraveghere de 3 ani.

Hotărârea dată de Tribunalul București nu este definitivă şi instanţa practic a admis acordul de recunoaștere pe care directorii companiei Black Cube l-au încheiat cu procurorii DIICOT.

ADVERTISING

Zorella și Yanus sunt foşti ofițeri ai serviciului de informații externe al Israelului, Mossad, condus, o perioadă, de Meir Dagan, care a devenit, după trecerea în rezervă, președintele de onoare al Black Cube.

În plus, israelienii condamnaţi sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement sau Protecția Copilului Sector 1.

Iată o parte din minuta instanţei care arată obligaţiile persoanelor condamnate. Acestea trebuie:

  • "să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bucureşti, la datele fixate;
  • să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
  • să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
  • să comunice schimbarea locului de muncă;
  • să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, instanţa a decis şi confiscarea de la Zorella Dan şi Avi Yanus a sumei totale de 115.000 de lire sterline, sumă pe care se pusese deja sechestru.

Dosarul Black Cube

În dosarul Black Cube a au fost implicați 6 israelieni, acuzați de infiltrare și accesare ilegală a mai multor comunicații aparținând Laurei Codruța Kovesi sau unor apropiați ai acesteia.

Informațiile obținute urmau să fie folosite pentru denigrarea ex-şefei DNA.

Un personaj important era fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, care se află în Italia. Dragomir a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, care au desființat parțial decizia prin care a fost achitat, inițial, de fapte de corupție. El a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020 după ce nu a fost găsit la locuința sa. Fostul ofițer SRI s-a predat în februarie 2021 autorităților din Italia, dar încă nu a fost adus în ţară.

ADVERTISING

Dragomir este trimis separat în judecată în dosarul Black Cube, ca fiind coordonatorul operațiunii Kovesi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇