Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani

Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a promis, duminică, să reincrimineze prostituția în țară. Într-o discuție cu alegătorii, la finalul congresului Partidului Socialist ce a avut loc timp de 3 zile în Valencia, Sanchez a susținut că această practică înrobește femeile.

Prostituția a fost legalizată în Spania în 1995. Un sondaj realizat 11 ani mai târziu, în 2009, arăta că unul din 3 spanioli a plătit la un moment dat pentru servicii sexuale. În 2016, un raport al ONU estima că valoarea acestei ”industrii” a ajuns la 3,7 miliarde de euro.

ADVERTISING

Însă alte rapoarte, chiar anterioare, vorbeau de cifre cu 39% mai mari, iar în 2011 Spania figura într-un alt raport ONU drept al treilea cel mai mare centru al prostituției de pe glob, devansată doar de Thailanda și Puerto Rico, potrivit BBC.

Deși e dezincriminată, prostituția nu este reglementată în Spania. Doar nu există niciun fel de pedeapsă pentru cei care practică sau apelează la astfel de servicii, atât timp cât ele nu se petrec în spațiul public.

Ceea ce este ilegal însă e proxenetismul, adică să existe intermediari între lucrătoarele sexuale și clienți.

ADVERTISING

Cifrele oficiale estimează că în Spania aproximativ 300.000 de femei se prostituează.

Partidul lui Sanchez a anunțat încă din 2019 că vrea să reincrimineze prostituția, analiștii comentând că a fost mai degrabă o încercare de a atrage electorat feminin.

La acel moment, socialiștii spuneau că prostituția este ”una dintre cele mai groaznice forme de feminizare a sărăciei și una dintre cele mai grave forme de violență împotriva femeilor”.

Însă iată că doi ani mai târziu nicio inițiativă legislativă nu a apărut, în schimb, continuă promisiunile.

ADVERTISING

Cei care se opun reincriminării spun că, din contră, femeile care sunt lucrătoare sexuale au mai multă libertate, siguranță și beneficii în condițiile prezente.

Totuși, în ultimii ani, au crescut operațiunile poliției pentru destructurarea rețelelor de trafic de persoane. În 2017, 13.000 de femei au fost identificate de polițiști în astfel de operațiuni, iar peste 80% din ele erau exploatate împotriva voinței lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇