Spania dă un ultimatum de 72 de ore Marii Britanii pentru evitarea unui Brexit dur în Gibraltar

Spania dă un ultimatum de 72 de ore Marii Britanii pentru evitarea unui Brexit dur în Gibraltar

Spania dă un ultimatum de 72 de ore Regatului Unit, în vederea evitării unei restabiliri a frontierei fizice între teritoriul spaniol şi enclava britanică Gibraltar – o piatră în pantoful Brexitului, relatează Euronews.

Madridul se declară pregătit ”să ridice bariera”, însă îndeamnă Londra la un efort, frontiera urmând să fie închisă, altfel, la 1 ianuarie.

”Nu există un plan B. Aşadar, fie Spania şi Regatul Unit ajung la un acord, fie vom avea o frontieră europeană adevărată cu Gibraltarul”, ameninţă ministrul spaniol de Externe, Arancha González Laya.

ADVERTISING

Vârful peninsulei - aflat sub suveranitatea britanică de peste trei secole - nu face parte din acordul de liber-schimb încheiat joi, în Ajunul Crăciunului de Londra cu Bruxelles-ul.

În cazul în care nu se ajunge la un compromis, avertizează Madridul, se vor forma ambuteiaje uriaşe la frontieră.

”Una dintre posibilele consecinţe ale lipsei unui acord este să se formeze cozi de aşteptare între Gibraltar şi continent şi să existe dificultăţi ca cele pe care le-am văzut la (portul britanic) Dover în ultimele zile”, avertizează ministrul.

ADVERTISING

În acest caz - al unui Brexit dur - Spania ar urma să impună controale ale poliţiei, fitosanitare şi de securitate celor peste 200 de TIR-uri care trec dintr-o parte în alta frontierei zilnic.

Toţi cetăţenii - cu excepţia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrontalieri - vor avea nevoie de o viză pe paşaport pentru a traversa frontiera.

Locutorii Gibraltarului nu vor mai avea acces la securitatea socială spaniolă.

De asemenea, Gibraltarul ar ieşi din spaţiul aerian european.

Ar exista consecinţe dezastruoase pentru municipalităţile spaniole vecine, a căror economie depinde în mare măsură de relaţia cu enclava britanică.

ADVERTISING

Iar controlul pasagerilor în porturi şi aeroporturi în Gibraltar ridică o problemă.

Spania ar vrea ca Agenţia europeană FRONTEX să fie însărcinată cu aceste controale şi să raporteze în mod direct autorităţilor spaniole.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇