Șobolanii sunt învinuiți că au distrus sute de kilograme de droguri confiscate: Polițiștii nu știu să le protejeze de "șoarecii neînfricați"

Șobolanii sunt învinuiți că au distrus sute de kilograme de droguri confiscate: Polițiștii nu știu să le protejeze de "șoarecii neînfricați"

Poliţia dă vina pe şobolani pentru dispariţia a sute de kilograme de canabis confiscat şi păstrat în secţiile din India, după ce în trecut aceleaşi rozătoare au fost învinuite că au consumat alcool.

„Şobolanii sunt animale mici şi nu se tem de poliţie. Este dificil să fereşti drogurile de ei”, este concluzia la care a ajuns un tribunal din statul Uttar Pradesh, relatează BBC.

Judecătorul Sanjay Chaudhary a citat trei cazuri în care captura de marijuana a poliţiei a fost distrusă de rozătoare.

Într-unul dintre ele, instanţa a cerut poliţiei să prezinte drogul confiscat ca probă, dar i s-a spus că 195 kg de canabis au fost „distruse” de şobolani.

Într-un alt caz, care implica 386 kg de droguri, poliţia a depus un raport în care se spunea că „o parte” din canabis a fost „mâncată de şobolani”.

De asemenea, potrivit aceluiaşi judecător, o cantitate de 700 kg de marijuana confiscată de poliţie se afla depozitată în secţiile de poliţie din districtul Mathura, deşi acestea „erau în pericol de a fi infestate de şobolani”.

El a spus că poliţia nu avea experienţa necesară pentru a se ocupa de această problemă, deoarece şobolanii sunt „prea mici”.

Singura modalitate de a proteja bunurile confiscate de „astfel de şoareci neînfricaţi”, a adăugat judecătorul, este de a scoate la licitaţie drogurile pentru laboratoare de cercetare şi firme de medicamente, iar veniturile să meargă la Guvern.

Un oficial de rang înalt al Poliţiei din districtul Mathura a declarat însă reporterilor că o parte din marijuana depozitată în secţiile de poliţie pe care le superviza a fost „deteriorată din cauza ploilor abundente”, nu distrusă de şobolani.

În 2017, poliţia din statul Bihar, din estul ţării, a acuzat şobolanii că au consumat mii de litri de alcool confiscat, la un an după ce statul interzisese vânzarea şi consumul de alcool, reaminteşte BBC.

De asemenea, în 2018, tehnicienii care au sosit să repare un bancomat ce funcţiona defectuos în statul Assam au descoperit că bancnote în valoare de peste 1,2 milioane de rupii (14,691 de dolari) fuseseră rupte - iar suspecţii au fost tot şobolanii.

A da vina pe şobolani nu este însă o practică întâlnită numai în India. În 2018, opt poliţişti argentinieni au fost concediaţi după ce au dat vina pe şoareci pentru dispariţia unei jumătăţi de tonă de canabis dintr-un depozit al poliţiei. Experţii au contestat această teză, spunând că este puţin probabil ca animalele să confunde drogul cu hrana. Dacă un grup mare de şoareci ar fi mâncat drogurile, în depozit ar fi fost găsite o mulţime de cadavre, au spus experţii.

Un studiu publicat în 2019 a constatat că atunci când şobolanilor de laborator li s-a dat aluat cu canabis, aceştia „au avut tendinţa de a deveni mai puţin activi şi, de asemenea, le-a scăzut temperatura corpului”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇