Situație de urgență: Se fac noi evacuări ale populației din apropierea craterului de la Slănic. Un stâlp electric a fost înghițit de pământ (Video)

Situație de urgență: Se fac noi evacuări ale populației din apropierea craterului de la Slănic. Un stâlp electric a fost înghițit de pământ (Video)

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, au fost evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile preliminare despre cauzele incidentului. De asemenea, locuitorii din zona afectată au primit un avertisment RO-ALERT.

„Prefectul județului, domnul Emil Drăgănescu, aflându-se la fața locului în urma surpării de teren din Slănic, informează cetățenii orașului Slănic faptul că, datorită ultimelor date primite și a informațiilor preliminare, se impun măsuri suplimentare de evacuare în zona adiacentă craterului”, a anunțat, joi, Prefectura Prahova, într-un mesaj postat pe siteul instituției.

ADVERTISING

A fost emis și un mesaj RO Alert pentru locuitorii din zona afectată.

Informația a fost confirmată și de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat și că încă o echipă a IGSU se va deplasa în Slănic, pentru a efectua o nouă analiză.

„Urmare a situației actuale regăsite la nivelul localității Slănic, coroborat cu ultimele decizii adoptate în urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din proximitatea zonei afectate”, se arată într-un comunicat al DSU.

ADVERTISING

În comunicat se mai arată că evacuarea populației se va face de către prefectură și ISU Prahova, „în cel mai scurt timp”.

În plus, șeful DSU, Raed Arafat, a decis să fie trimisă la Slănic o nouă echipă din cadrul IGSU care, alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri, va efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației.

Prefectul județului Prahova a cerut cetățenilor din Slănic „să-și păstreze calmul, să colaboreze cu instituțiile statului și să aibă încredere în autorități”.

UPDATE 1: Un stâlp, înghițit de pământ - Un stâlp de electricitate s-a prăbușit în craterul de la Slănic, potrivit unor imagini surprinse de prefectul Emil Drăgănescu.

Momentul terifiant când un stâlp de electricitate este înghițit de craterul tot mai mare din Slănic Prahova

Momentul terifiant când un stâlp de electricitate este înghițit de craterul tot mai mare din Slănic Prahova

Publicată de Antena 3 pe Joi, 2 mai 2024

ADVERTISING

UPDATE 2: 16 persoane evacuate - Prefectul Emil Drăgănescu a dat detalii, spunând că încă un bloc din Slănic, în care locuiesc 16 persoane, aflat în zona străzii 23 August, va fi evacuat. Toate cele 16 persoane au fost de acord să își părăsească apartamentele. Cei care nu au unde să meargă sunt relocați la un hotel din zonă. Potrivit prefectului, craterul îşi lărgeşte marginile, zona nu s-a stabilizat pe cale naturală, până la acest moment, motiv pentru care s-a decis intervenţia de urgenţă. El a mai spus că persoanele evacuate se vor muta înapoi în momentul în care se va stabili că blocurile sunt stabile.

UPDATE 3: Crater de 15-18 metri - Adâncimea craterului format este de minimum 15 - 18 metri, a spus prefectul Emil Drăgănescu. "Dacă în prima zi nu am văzut nicio gaură şi acum vedem una cu diametrul de cinci metri, estimaţi şi dumneavoastră... Ea progresiv se extinde în fiecare moment. (...) Erau 2 metri şi 20 (adâncime - n.r.) ce vedeam noi, pentru că încă aveam asfaltul care nu fusese spart complet. Acum ştim că ne aflăm pe o groapă", a spus prefectul. Clădirile evacuate urmează să fie expertizate.

Ce s-a întâmplat la Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, săptămâna trecută, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având circa doi metri, astfel că autorităţile au decis evacuarea localnicilor din zonă. 42 de persoane au fost evacuate în prima fază.

Marți, prefectul județului Prahova a anunțat că cele 42 de persoane evacuate nu se pot întoarce acasă, deoarece blocurile au fost afectate.

El a dat primele informații despre cauzele incidentului, din rapoarte preliminare ale echipelor care cercetează.

Fenomenele „nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇