Tensiunile din Kosovo au ajuns ''în pragul conflictului armat''

Tensiunile din Kosovo au ajuns ''în pragul conflictului armat''

Guvernul sârb a avertizat, luni, asupra riscului unei noi escaladări a tensiunilor legate de situaţia minorităţii sârbe din nordul Kosovo, considerând s-a ajuns deja ”în pragul conflictului armat”, potrivit unei declaraţii a premierului Ana Brnabic.

”Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo”, a spus şefa guvernului de la Belgrad, într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS.

ADVERTISING

Ea a acuzat UE şi SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorităţii sârbe în Kosovo, încălcări care potrivit Belgradului sunt cauza protestelor şi baricadelor cu care sârbii kosovari blochează în prezent şoselele în nordul Kosovo.

''Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul şi Bruxelles-ul înţeleg democraţia şi drepturile omului'', a deplâns şefa guvernului de la Belgrad, citată de agenţiile EFE şi Tanjug.

Ana Brnabic a reproşat, de asemenea, misiunii NATO în Kosovo (KFOR) că nu a împiedicat ''epurarea etnică'' în 312 localităţi kosovare, care în timpul scurs din anul 1999 au rămas fără populaţie sârbă.

ADVERTISING

În timp ce instituţiile UE se mulţumesc ''să privească în linişte'', toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situaţia în Kosovo a ajuns ''în pragul conflictului armat'', a avertizat şefa guvernului sârb.

Sârbii kosovari blochează de mai mult de o săptămână şoselele din nordul Kosovo (foto sus), în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

ADVERTISING

Circa o sută de protestatari sârbi simpatizanţi ai extremei drepte s-au confruntat ieri cu poliţia sârbă, la un post de frontieră cu Kosovo, pe care au încercat să-l forţeze, în timp ce de partea cealaltă a frontierei trupele KFOR au amplasat bariere de sârmă ghimpată.

Manifestanţii au incendiat o pancartă cu inscripţia ''Acordul de la Bruxelles'', cu referire la acordul de normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina încheiat în anul 2013 cu medierea UE.

Tensiunile între Serbia şi Kosovo, care s-au intensificat în ultimele luni, au culminat săptămâna trecută cu arestarea de către autorităţile kosovare a unor foşti poliţişti sârbo-kosovari, care au părăsit poliţia kosovară în noiembrie, în timp ce alţi reprezentanţi sârbi s-au retras la rândul lor din instituţiile kosovare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇