Federaţia Sanitas protestează, marţi, pe fondul nemulţumirilor legate de Legea salarizării şi al subfinanţării instituţiilor medicale şi a asistenţei sociale din România.
Până la acest moment, protestatarii s-au oprit în faţa Spitalului Clinic Filantropia şi a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, iar traseul va continua către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Sector 1.
La miting participă lucrători din sistemul medical şi de asistenţă socială din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Craiova, Mehedinţi, Vatra Dornei, Pucioasa, Dâmboviţa, Buzău, Moreni, Târgovişte, Neamţ.
Pe lista revendicărilor enunţate de sindicalişti se află:
- creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei,
- declanşarea negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice,
- asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.
Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat că spitalele ar putea să nu ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar în condiţiile acestea ar avea de suferit atât corpul medical, cât şi pacienţii, pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente este o problemă.
"Revendicările noastre rămân aceleaşi, iar cea mai importantă se referă la finanţarea spitalelor, pentru că ieri discutând cu toţi colegii mei din ţară care au venit, mi-au spus că este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări, iar în condiţiile acestea ar suferi şi corpul medical, şi pacienţii. Pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente, e o problemă.
De fapt, e problemă de calcul. Adică tarifele au rămas ca acum zece ani şi totul s-a scumpit după pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori. Vedeţi că în industria aceasta toate evoluează şi apar medicamente din ce în ce mai bune, şi mai scumpe. Cu siguranţă, medicii sunt tentaţi să încerce noile medicamente, or dacă spitalul nu le cumpără…", a afirmat Huşanu.
Acesta a menţionat, totodată, că domeniul asistenţei sociale din România rămâne subfinanţat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de zilele suplimentare lucrate.
"Asistenţa socială este un segment subfinanţat. Mai mult decât atât, a apărut un draft în care se menţionează că asistenţilor medicali le-ar scădea salariile în sensul că în noua lege sunt poziţionaţi undeva la coeficientul 3, faţă de 5 unde sunt în prezent. Nu ştiu, poate e o greşeală. Dacă nu am avut negocieri nu pot să ştiu. Decât pe surse, v-am spus că am intrat în posesia unui draft care situează asistenţă socială, din câte am înţeles, la nivel mai jos decât în prezent", a spus reprezentantul Sanitas Bucureşti.
Protestul Federaţiei Sanitas va continua şi miercuri, cu staţionări la sediile partidelor politice.