Vulcanul Etna din Sicilia a început să erupă pe 11 februarie, doar că turiștii curioși împiedică forțele de intervenţie să acționeze unde au treabă.
Muntele Etna e unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi a atras mii de turiști dornici să asiste la erupție.
Afluxul brusc de vizitatori a devenit un risc de siguranță, potrivit lui Salvo Cocina, șeful Agenției de Protecție Civilă din Sicilia. Mulţi turiști sunt bine echipați și însoțiți de ghizi alpini și vulcanologi, a declarat acesta pentru CNN, dar „există și un flux constant de mii de oameni, care parchează haotic și urcă pe marginea drumurilor înguste, blocând circulația vehiculelor de salvare”.
Luni, opt persoane care încercau să urce pe munte fără ghid s-au rătăcit câteva ore înainte de a fi găsite de echipele de salvare, a spus Cocina. Duminică, un bărbat de 48 de ani și-a fracturat piciorul după ce a căzut pe gheață.
Prezența constantă a echipajelor de salvare, inclusiv ambulanțe 4x4 și alte vehicule off-road, este esențială pentru cei care lucrează pe vulcan și pentru ghizii autorizați să ducă turiștii pe munte. „Blocarea lor a creat o situație periculoasă pentru toată lumea”.
Faza eruptivă actuală a început pe 11 februarie, conform Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia. Videoclipuri și fotografii cu lava portocalie care curge pe versantul muntelui au devenit virale după ce un grup de drumeți le-a postat pe rețelele sociale.
Boris Behncke, vulcanolog la Observatorul Etna, care locuiește pe versantul muntelui, a declarat pentru CNN că lava a ajuns la o altitudine de aproximativ 1.950 de metri și a distrus copaci de pe un drum forestier.
De asemenea, aeroportul din Catania a redirecționat zborurile departe de norii de cenușă două zile la rând, dar marţi a reluat toate serviciile. Aeroportul se închide de mai multe ori pe an din cauza activității vulcanice.