Drumul Național 1 a fost blocat, miercuri după-amiază, pe centura orașului Sinaia, în zona gării, după ce mai mulți copaci au fost doborâți de furtună și au căzut pe carosabil.
Şi traficul feroviar a fost oprit pe Magistrala 300 Bucureşti – Braşov, în zona gării Sinaia, din cauza copacilor căzuţi, iar echipele de intervenție au acționat pentru degajarea drumului şi a căii ferate.
Primăria Sinaia a transmis pe pagina de Facebook că rafalele de vânt au depășit 100 km/h.
Mai multe zone din stațiunea montană au fost afectate de vijelie. Acoperișul gării regale din Sinaia a fost smuls de rafale și aruncat peste DN1, în direcția policlinicii, potrivit unui martor care a filmat distrugerile provocate de vremea extremă.
„Sfârșitul lumii în Sinaia. Totul e rupt, totul e distrus. Uitați unde a zburat acoperișul, în pom!”, spune bărbatul în videoclipul postat online.
Mai multe mașini au fost distruse de copacii care au căzut peste ele:
CFR a anunţat că imobilul în care funcţionează gara din staţiune nu a fost afectat de intemperii, însă clădirea de centralizare electrodinamică situată în staţia de cale ferată Sinaia, imobil în care sunt amplasate birourile şi instalaţiile de siguranţa circulaţiei, a fost afectată. Clădirea este situată chiar lângă gara pentru călători. CFR precizează că instalaţiile de siguranţa circulaţiei nu au fost avariate.
"La faţa locului se află echipe de specialişti care evaluează pagubele şi dispun măsurile necesare pentru punerea în siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor amplasate în interior", a transmis compania.
Mai multe acoperișuri au fost smulse complet de pe blocuri și pensiuni din centrul stațiunii, unele dintre ele fiind proiectate peste mașini parcate.
De la ora 23:41, circulația feroviară pe firul 1, între stațiile Sinaia și Bușteni, a fost reluată în condiții normale, cu tracțiune electrică, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA. Lucrările continuă și pe firul 2, în vederea reluării circulației cu tracțiune electrică și pe această direcție, într-un interval cât mai scurt.
Se va face o evaluare a situaţiei patrimoniului cultural
Clădirile Gării Sinaia au suferit avarii minore, pagube însemnate fiind înregistrate la o anexă; în Turnul cu Ceas al Castelului Peleş, un geam a fost spart şi o ramă de luminator a fost desprinsă; la Castelul Pelişor a fost îndoit un catarg; Vila Luminiş - Casa memorială „George Enescu” din Cumpătu, Sinaia a fost afectată de căderea a doi brazi pe acoperiş, evaluarea detaliată a stării imobilului urmând a fi realizată după degajarea drumurilor de acces de către autorităţi, a anunţat Ministerul Culturii.
În ceea ce priveşte intervenţiile de urgenţă finanţate de Ministerul Culturii la acoperişurile Castelului Peleş şi Castelului Pelişor, au fost contactaţi reprezentanţii constructorului, ai Casei Regale, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova şi Muzeului Naţional Peleş, pentru o evaluare imediată a situaţiei, a anunțat instituția, potrivit News.ro.
O echipă de specialişti a INP se va deplasa la faţa locului pentru a evalua starea obiectivelor de patrimoniu, inclusiv a Mănăstirii Sinaia, şi pentru a constata eventualele daune aduse lucrărilor de restaurare în desfăşurare.
Victimele furtunii
Mai multe persoane au ajuns la Spitalul Orăşenesc din Sinaia după ce au fost surprinse de furtună în timp ce se aflau pe Aleea Peleşului. Victimele au fracturi, escoriaţii şi au suferit lovituri în special în zona capului, în condiţiile în care vântul a doborât copaci şi a rupt crengi, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului Orăşenesc Sinaia, Mariana Miu.
Răniţii au vârste cuprinse între 17 şi 68 de ani, conform datelor preliminare obţinute de medici, iar cinci dintre ei sunt turişti israelieni.
Bilanţul actualizat arată că 16 oameni au ajuns la spitalul din Sinaia în urma furtunii abătute asupra staţiunii. Dintre răniți, 14 sunt turişti străini (13 de naţionalitate israeliană şi un cetăţean canadian) care au suferit traumatisme cranio-cerebrale, de coloană, plăgi craniene şi fracturi, au anunțat, miercuri seară, oficialii CPU Spital Sinaia.
”Victimele au vârste cuprinse între 17 si 67 de ani, 9 femei şi 7 bărbaţi. Au fost evaluate, stabilizate, toaletate şi suturate plăgi în special craniene, efectuate investigaţii paraclinice (radiografii/ecografii, analize de laborator). Ulterior au fost organizate transferuri către unităţi de rang superior: Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti -12 victime, una către Spitalul Azuga şi trei externate de la nivelul compartimentului de primiri urgenţe Sinaia”, a precizat sursa citată.
Un alt incident s-a petrecut în timpul furtunii într-o benzinărie de la ieșirea din Sinaia spre Bușteni, unde un copac doborât de vânt a căzut peste un autoturism în care se afla o persoană. Pompierii au acționat rapid pentru îndepărtarea arborelui şi nimeni nu a fost rănit, potrivit informațiilor transmise de ISU Prahova.
Tot în timpul vijeliei, autoritățile au fost alertate printr-un apel la 112 că șase persoane au fost surprinse de furtună, fiind lovite sau blocate de copaci căzuți. La fața locului au intervenit echipaje de urgență, care au constatat că patru dintre acestea au suferit răni ușoare și atacuri de panică. Toate victimele erau conștiente și cooperante, fiind evaluate medical de un echipaj SMURD, fără a necesita transport la spital.
O parte a oraşului a rămas fără curent
În zona Gării Sinaia, unul dintre copacii doborâți de vânt a avariat rețeaua de alimentare cu energie electrică, ceea ce a dus la întreruperi în funcționarea semafoarelor și iluminatului public în centrul stațiunii. Mai mulți comercianți au semnalat pierderi cauzate de penele de curent, întrucât vitrinele frigorifice au rămas nealimentate pentru mai bine de o oră.
De asemenea, Primăria Sinaia a anunțat că evenimentele culturale programate pentru această seară în Parcul „Dimitrie Ghica” au fost anulate din cauza condițiilor meteo extreme și a riscului ca noi rafale de vânt să producă pagube suplimentare. Reprezentanții administrației locale le recomandă turiștilor să evite plimbările în zonele împădurite sau în apropierea clădirilor vechi afectate de vânt.
Primăria Sinaia a anunțat şi închiderea temporară a Vilei Luminiș – Casa Memorială „George Enescu”, din cauza pagubelor cauzate de furtună.
Turişti blocaţi pe munte
Drumul care urcă spre Cota 1400 este impracticabil, iar instalaţiile de transport pe cablu nu mai funcţionează.
Trei turişti pe care furtuna i-a surprins pe munte, la cota 2.000 din Bucegi, s-au adăpostit la refugiul din zonă. Ei au fost preluaţi de autorităţi şi coborâţi în siguranţă până la cota 1.400.
Poliţia Prahova anunţă că traficul rutier a fost reluat în condiţii normale pe Drumul Naţional 1, pe centura ocolitoare a staţiuniii Sinaia. Drumul a fost blocat timp de câteva ore la kilometrul la 123+500 de metri, după ce furtuna a doborât copaci şi a dislocat acoperişul Gării Regale.
Pompierii au intervenit și pentru degajarea mai multor drumuri lăturalnice blocate de arbori căzuți, în special în cartierul Furnica și zona Cumpătu.

Intervențiile au fost îngreunate de drumurile înguste și accesul dificil, dar autoritățile estimează că circulația va fi reluată complet până în această seară, dacă nu vor apărea noi alerte meteo.
Zona de nord a județului Prahova, inclusiv stațiunile de pe Valea Prahovei, s-a aflat sub cod de vreme severă.
Populația a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT, fiind recomandată evitarea deplasărilor și adăpostirea în locuri sigure.