Alte două saline din România, Turda și Slănic Prahova, ar putea avea soarta celei din Praid. Ambele au nevoie urgentă de lucrări de consolidare.
Compania care administrează Salina Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Cluj, a cerut de urgenţă autorităților locale 40 de milioane de lei din bugetul de stat, în vederea realizării unor lucrări de punere în siguranță și consolidare, informează Actualdecluj.ro.
Printre obiectivele vizate se numără reabilitarea gurilor superioare ale puțurilor Terezia și Iosif, rezolvarea unor probleme din zona parcării și a versantului, drenaj controlat în zonele expuse și consolidarea culmii dintre cele două lacuri ale ștrandului Durgău.
Potrivit ProTV, salina Turda urmează să se extindă odată cu deschiderea pentru public a Minei Iosif, un proiect de peste 120 de milioane de lei. Pe 10.000 mp ar trebui să apară alei suspendate, zone de agrement cu teren de baschet sau locuri de joacă, un râu artificial, dar și 5 lifturi panoramice.
Autoritățile susțin însă că, înainte să înceapă săpăturile, trebuie să ia măsuri, după ce au apărut o serie de riscuri. Specialiștii au identificat în subteran mai multe surse de apă care s-au acumulat în timp și care pot provoca surpări.
În urmă cu câteva zile, ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat că a primit o notificare de la salina Turda potrivit căreia este „într-o situație de risc”.
Miruță a precizat, însă, că salina Turda se află în administrarea directă a municipalității Turda, neaparținând de compania națională Salrom, cum este cazul la Praid.
Salina Turda e administrată de o societate pe acțiuni, Salina Turda SA.
Riscurile de la Slănic Prahova
Probleme sunt și la Slănic Prahova, salină aflată chiar în subordinea Ministerului Economiei, prin compania Salrom.
Experții și autoritățile locale vorbesc de ani întregi despre faptul că salina de la Slănic are nevoie urgentă de consolidări, scrie Profit.ro.
În 2021, o expertiză comandată de Ministerul Economiei descria cavernamentele masive ca fiind vulnerabile la colaps, dacă infiltrațiile nu sunt stopate și nu se fac lucrări de susținere.
În 2022–2023, Consiliul Județean Prahova și Salrom au confirmat existența fisurilor și a infiltrării apei în cantități crescute, iar în 2024 s-au reluat discuțiile pentru finanțarea unui proiect de peste 20 de milioane de lei care să modernizeze drenajul și să reducă riscul de surpare.
Sursele locale arată că Slănic Prahova este, de fapt, următoarea mare urgență pe lista de intervenții.