Programul Rabla, care trebuia să înceapă în 18 iunie, a fost suspendat și nu se știe dacă va reveni. În prezent, Guvernul încă mai analizează o decizie finală privind modul în care va fi aplicat programul, în cazul în care va mai fi reluat.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat miercuri că o decizie finală pentru toate programele de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), inclusiv pentru ”Rabla”, va fi luată în pachetul numărul doi de măsuri pregătit de Guvern.
”Avem, deja, mai multe scenarii pentru fiecare dintre programele gestionate de AFM, care încă nu au fost lansate, iar 'Rabla' pentru persoane fizice este unul dintre aceste programe. Va trebui să fie luată o decizie în coaliție în funcție de banii necesari, de bugetul care este disponibil anul acesta. Banii aceștia nu pot fi folosiți decât pentru proiecte de reducere de emisii, deci automat doar acolo vor putea să fie investiți. Dar trebuie să fie o discuție în coaliție, care sunt proiectele cele mai eficiente din perspectiva folosirii banilor și a rezultatelor obținute. În momentul de față, toate proiectele sunt sub analiză”, a menționat Buzoianu.
- Rabla se suspendă! AFM pune pe hold toate programele de finanțare
- Ce se întâmplă cu Rabla? Prima reacție de la noul ministrul al Mediului (Video)
- Piața auto din România, cel mai puternic declin din Europa. Iar de Rabla nu se mai știe nimic
Noul ministru al Mediului, Diana Buzoianu, a organizat săptămâna trecută o întâlnire la care au fost invitați reprezentanții companiilor auto și cei ai asociațiilor industriei auto.
Conform informațiilor obținute de Profit.ro de la unii dintre participanți, mesajele transmise de ministru au fost extrem de vagi și nu a existat nicio concluzie.
S-au discutat mai multe variante de soluționare, care cuprind aproape orice posibilitate.
Teoretic, programul Rabla ar putea fi reluat peste câteva săptămâni sau luni, adică în vara sau toamna acestui an. Dar nu este exclusă nici o reluare a sa doar după ce România își va reduce deficitul, adică peste un an sau doi.
Și varianta ca unele secțiuni ale programului să fie anulate definitiv este tot mai mult luată în calcul.
Între timp, industria auto din România, formată, pe de o parte, de cei doi producători de vehicule, Dacia și Ford, cu tot cu furnizorii lor, iar de cealaltă parte de rețeaua de importatori și dealeri, care generează la rândul lor zeci de mii de locuri de muncă precum și taxe și impozite uriașe, a ajuns într-o situație fără precedent: au blocate în diferite stadii comerciale tranzacții de circa un miliard de euro.
Cel mai grav este faptul că ambele uzine, Dacia și Ford, mizau din plin pe reluarea Rabla, care oricum a întârziat foarte mult în acest an, generând scăderi mari ale vânzărilor și care, probabil, nu vor mai putea fi recuperate niciodată.
Ce spunea Bolojan
În urmă cu aproape două săptămâni, premierul Ilie Bolojan spunea, referitor la programele Rabla și Casa Verde, că vor fi analizate, în câteva zile, toate programele care țin de componenta de mediu și vor fi luate decizii. El a menționat că, personal, consideră că nu mai există capacitatea financiară pentru susținerea tuturor programelor.
„Nu există o decizie legată de suspendarea unui program sau al altuia. Dar e adevărat că am discutat, așa cum v-am precizat, la componenta de licitații care pot fi demarate, să suspendăm programele care se deschid în perioada următoare pe o perioadă de o lună, două, până le putem analiza impactul și până putem analiza dacă avem bani să le susținem.
Pe de o parte, ne spuneți: vă rog să nu reduceți cheltuieli, că avem nevoie de oameni în administrație, vă rog să nu scădeți investiții, pentru că avem nevoie de investiții, dar vedeți și cu programele, dar nu merg lucrurile astea așa. Și atunci, vom analiza, în câteva zile, toate programele care țin de componenta de mediu și vor fi luate niște decizii în acest sens”, a declarat Bolojan.
El a adăugat că, din punctul său de vedere, România nu mai are capacitatea financiară să susțină toate programele care erau dedicate din bugetul de stat unor anumite componente economice.