Măsurile de consolidare fiscală prezentate, marți, de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la ECOFIN reprezintă ”o etapă importantă și pozitivă în direcția respectării noii recomandări din cadrul Procedurii privind Deficitul Excesiv”, a anunțat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru comerț și economie.
Având în vedere lipsa de acțiuni eficiente din partea României în cadrul procedurii de deficit excesiv, Consiliul a revizuit, marți, traiectoria cheltuielilor nete a României, potrivit comunicatului oficial transmis la finalul ședinței.
Comisia va continua să monitorizeze situația din România și va prezenta Consiliului o nouă evaluare în toamnă, a mai anunțat oficialul.
”În ceea ce privește România, ministrul Nazare a oferit o actualizare cu privire la măsurile semnificative de consolidare fiscală adoptate recent de Guvernul României.
Aceasta este o etapă importantă și pozitivă în direcția respectării noii recomandări din cadrul Procedurii privind Deficitul Excesiv, cu condiția ca toate măsurile să fie legiferate și implementate complet și rapid. Vom monitoriza îndeaproape progresele și ne vom prezenta evaluarea în toamnă”, a declarat Donbrovskis, la finalul reuniunii.
În cadrul ședinței Consiliului Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN) de marți au fost adoptate astfel cele mai recente recomandări ale Comisiei Europene cu privire la traiectoria de ajustare a finanțelor publice.
Acestea au fost făcute publice încă de la sfârșitul lunii trecute și prevăd o ajustare fiscală de 1,7% din PIB, dat fiind că nivelul deficitului bugetar din 2024 a fost peste așteptări, respectiv 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană, depășind ținta de 7,9% stabilită în planul fiscal pe șapte ani convenit cu Comisia Europeană.
După primele cinci luni ale anului 2025, deficitul bugetar al României s-a situat la 3,39% din PIB.
”Reforma fiscală viitoare ar trebui să urmărească generarea unor venituri suplimentare semnificativ peste nivelul de 1,7% din PIB prevăzut în plan. Pentru a contribui la corectarea situației fiscale, vor fi necesare și măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea administrării și colectării impozitelor, precum și pentru asigurarea unui control strict asupra cheltuielilor curente, inclusiv a salariilor din sectorul public”, se arată în document.
În graficul de mai jos sunt evidențiate țintele de creștere a cheltuielilor publice recomandate de Comisie și aprobate marți de Consiliu.

Astfel, România va prezenta la ședința din 15 octombrie progresele în privința atingerii acestor ținte, dată la care va fi prezentată și evaluarea Comisiei.
”Recomandarea revizuită a Consiliului adresată României, în cadrul procedurii de deficit excesiv (PDE) aflate în desfășurare, urmează deciziei Consiliului din 20 iunie 2025 prin care s-a constatat că România nu a întreprins acțiuni eficiente ca răspuns la recomandările anterioare ale Consiliului în cadrul PDE.
Prin urmare, România ar trebui să adopte acțiuni eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru reducerea deficitului până la 15 octombrie 2025 și să încheie procedura de deficit excesiv până în 2030”, potrivit comunicatului oficial.
Citeşte integral Undă verde la ECOFIN pentru România. Valdis Dombrovskis: Pachetul fiscal, o etapă în direcția bună – Ne vom prezenta evaluarea în toamnă pe Curs de Guvernare