Separatiștii s-au săturat și ei de ruși: I-au eliberat de i-au omorât

Separatiștii s-au săturat și ei de ruși: I-au eliberat de i-au omorât

Separatiștii proruși pe care Vladimir Putin spune că vrea să-i salveze invadând Ucraina au început și ei să se cam sature de acest război, mai ales de când rușii îi trimit și pe ei în prima linie, pe post de „carne de tun”.

Oamenii sunt tot mai supărați, pentru că sunt înrolați cu forța și trimiși direct pe front, unde își dau seama imediat despre ce e vorba: nu au ce le trebuie, iar conducerea militară rusă este dezastruoasă. În plus, ei sunt tratați foarte rău de superiori și nici măcar nu sunt plătiți la timp.

ADVERTISING

Sigur că nu pot să-și strige pe stradă nemulțumirile, dar pentru asta există rețelele de socializare, în cazul lor mai ales Telegram. Aici sunt activi o mulțime de bloggeri militari proruși din Donbas, care înțeleg foarte bine ce se întâmplă și sunt îngroziți. Iar unii dintre ei sunt urmăriți de sute de mii de oameni, care acum află ce se ascunde dincolo de propaganda Moscovei.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că în ultima perioada s-au înmulțit criticile populației proruse din estul Ucrainei, pe care rușii ar trebui să o „elibereze”. Este denunțat în mod deosebit tratamentul îngrozitor la care sunt supuși militarii mobilizați cu forța din așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR).

ADVERTISING

Mărturiile care circulă pe Telegram contrazic toate campaniile de informare rusești despre progresul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Chiar fostul ofițer FSB Igor Girkin, cunoscut și sub pseudonimul Igor Strelkov, care a fost implicat în anexarea Crimeii și a condus milițiile proruse din Donbas, tocmai a amplificat o astfel de critică comentând și distribuind un videoclip în care un întreg batalion al DNR se plânge la liderul separatist Denis Pușilin privind abuzurile la care sunt supuși recruții de către ruși.

ADVERTISING

Liderii de opinie proruși dau vina în mod direct pe conducerea rusă, pentru că a început invazia cu rezerve insuficiente și cu trupe nepregătite, mobilizate cu forța.

Rusia nu le-a oferit soldaților din republicile sale proxy arme noi, chiar dacă știau că forțele ucrainene se pregăteau să atace zonele ocupate din Donbas cu un an înainte de invazia rusă.

Kremlinul este acuzat că nu a reușit să se mobilizeze și să pregătească în mod adecvat următorul lot de rezerve, în timp ce forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensive.

De asemenea, Girkin a criticat Kremlinul pentru că nu a plătit batalionul DNR timp de trei luni.

El este urmărit pe Telegram de 364.805 persoane.

Unii bloggeri susțin că spionajul ucrainean ar fi în spatele videoclipului, însă acesta a reușit totuși să atragă atenția utilizatorilor pro-ruși de pe Telegram și să creeze dezbatere.

În orice caz, au fost semnalate mai multe probleme concrete și este clar că invazia declarată ca fiind una „salvatoare” a lui Putin în Ucraina, acum cu accentul pe Donbas, nu se mai bucură de aceeași susținere în teritoriu, în rândul populației proruse, al celor pe care Rusia „vrea să-i salveze”.

ISW raportează că forțele ruse resimt tot mai mult lipsa armamentului modern și lipsa trupelor gata de luptă. Iar în Donbas se vede cel mai bine, unde bărbații sunt trimiși pe front cu forța și sunt înarmați cu AK-uri scose din fostele rezerve sovietice. Ei trebuie să dea piept cu cele mai bine antrenate și echipate forțe ale Ucrainei, cu armament vestic și determinate să-i alunge pe ruși din țară. Au de ce se plânge.

Ziua 92 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇