Cel puțin 72 de senatori americani sunt gata să voteze pentru impunerea unor sancțiuni economice severe împotriva Rusiei și pentru aplicarea unor tarife de 500% asupra importurilor din țările care susțin Moscova, a declarat senatorul republican Lindsey Graham.
Proiectul de lege, cunoscut sub denumirea „Sanctioning Russia Act of 2025”, prevede penalități economice semnificative pentru Rusia și tarife de 500% asupra importurilor de petrol, gaze naturale, uraniu și alte resurse provenite din state care cumpără astfel de produse de la Moscova.
Legea va fi votată în cazul în care președintele Vladimir Putin refuză să participe la negocieri de pace serioase pentru a încheia războiul împotriva Ucrainei.
„Scopul este să-l ajutăm pe președinte. Cred că Donald Trump este persoana potrivită pentru a atinge acest obiectiv, dar aceste sancțiuni reflectă punctul de vedere al Senatului că Rusia este principalul vinovat”, a declarat Graham, citat de Bloomberg.
Senatorul republican a subliniat că Putin „ar face o mare greșeală dacă încearcă să-l manipuleze pe Trump”, adăugând că sancțiunile reprezintă „un instrument în trusa de unelte a președintelui Trump”.
Inițiativa legislativă a fost susținută de un număr semnificativ de senatori din ambele partide, iar Graham se așteaptă ca proiectul să primească sprijin și în Camera Reprezentanților, scrie Kiev Independent.
Anunțul vine în contextul în care oficialii americani intensifică eforturile pentru a obține un armistițiu în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Deși a promis să pună capăt rapid conflictului, președintele Trump a evitat până acum să introducă noi măsuri punitive împotriva Moscovei.
Pe 24 aprilie, după ce Rusia a lansat 215 rachete și drone asupra Ucrainei, ucigând cel puțin 12 civili și rănind 87 în Kiev, Trump a declarat că atacul a fost „necesar” și „foarte prost sincronizat”, adresându-se direct lui Putin cu „Vladimir, oprește!”, dar fără a detalia posibile consecințe.
Recent, Putin a anunțat un armistițiu simbolic între 8 și 11 mai, pentru sărbătorile de Ziua Victoriei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins această propunere, calificând-o drept „o altă încercare de manipulare” și a reiterat cererea Ucrainei pentru un armistițiu complet, imediat și necondiționat de 30 de zile.
Kievul a acceptat un armistițiu complet propus de Washington în martie, dar Moscova continuă să respingă planul și să își continue operațiunile ofensive.