Șeful Opoziției din Turcia, primul inculpat în baza legii dezinformării. Riscă până la 3 ani de închisoare

Șeful Opoziției din Turcia, primul inculpat în baza legii dezinformării. Riscă până la 3 ani de închisoare

Preşedintele principalului partid de opoziţie din Turcia şi probabil candidat anul viitor împotriva preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan a devenit joi primul inculpat în baza noii legi asupra dezinformării, informează AFP.

Potrivit unei surse din cadrul partidului său, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care confirmă informaţii apărute în presă, Kemal Kilicdaroglu este urmărit de către poliţia naţională pentru „difuzarea publică de informaţii mincinoase”.

ADVERTISING

În virtutea articolului 29 al acestei legi controversate, adoptată luna trecută de Parlamentul turc, Kilicdaroglu riscă până la trei ani de închisoare.

El a denunţat luni, pe Twitter, responsabilitatea guvernului Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), partidul lui Erdogan, în propagarea a ceea ce el a denumit "o epidemie de metamfetamine" în Turcia.

Liderul CHP, primul partid de opoziţie în parlament, declara că executivul turc recuperează o parte din banii murdari din acest trafic, pentru a acoperi deficitul public.

ADVERTISING

Într-o înregistrare video difuzată pe reţeaua socială, Kemal Kilicdaroglu afirma: "Ei au făcut să vină acest drog în ţară, ei le-au spus (traficanţilor) 'veniţi cu banii voştri' şi apoi ei au închis ochii" (la traficul de droguri).

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, i-a răspuns a doua zi, tot pe Twitter, apreciind că "nu se cuvine ca un cetăţean turc, cu atât mai mult un preşedinte de partid, să calomnieze statul, poliţia, jandarmeria şi armata".

Potrivit avocatului CHP, Celal Celik, citat de agenţia de presă Anka (apropiată de opoziţie), "ele (autorităţile) atenţionaseră că acest articol (29) va fi aplicat politicienilor, în scopul de a le restrânge libertatea de expresie şi exact asta s-a şi întâmplat".

ADVERTISING

Adoptată pe 13 octombrie în pofida criticilor organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi libertăţii presei, legea asupra dezinformării a fost publicată în Jurnalul Oficial şi promulgată cinci zile mai târziu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇