Şeful ITM Ilfov, dar şi doi dintre inspectorii instituţiei şi un inspector vamal au fost reţinuţi de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită.
Şeful ITM ar fi cerut de la un om de afaceri 10% din valoarea unui viitor contract pentru atribuirea preferenţială a lucrărilor vizate de contractul respectiv. Procurorii au instrumentat şi câteva fapte de luare de mită pentru punerea pe piaţă a unor măşti neconforme.
Persoanele reținute pentru 24 de ore sunt:
- George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov - luare de mită, în formă continuată,
- Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov - trei infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată,
- Florentina Alina Andrei, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov - luare de mită, în formă continuată,
- Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud - luare de mită, în formă continuată,
- asociat în cadrul unei societăţi comerciale - dare de mită, în formă continuată,
Care sunt acuzațiile
Potrivit procurorilor, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, George Gavrilă ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu, astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.
În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie 2021 şi 6 decembrie 2021, cei doi ar fi primit bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective.
Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 de lei (aproximativ 43.500 euro).
În 6 decembrie 2021, când Gavrilă şi Neagu au primit cea de-a treia tranşă din mita convenită, 3.000, respectiv 2.000 de lei, procurorii i-au prins în flagrant.
Într-un context separat, Iulian Răzvan Neagu ar fi primit în 14 ianuarie 2021, cu titlu de mită, de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 de lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.
Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M, pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie.
Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât nu îndeplinea condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă.
Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, Daniel Cojocaru ar pretins suma de 8.700 de dolari şi ar fi primit, de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 de lei.
Într-un context separat, în alte trei împrejurări, Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins şi primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Florentina Alina Andrei, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.