Cîțu, videoconferință cu prefecții: Nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm liber zilele astea (Video)

Cîțu, videoconferință cu prefecții: Nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm liber zilele astea (Video)

Premierul Florin Cîţu a avut sâmbătă, de la ora 13,00, o videoconferinţă de urgență cu prefecţii, după ce IGSU a centralizat pagubele produse de furtuni și cele mai afectate județe de viiturile din ultimele zile.

Videoconferința s-a desfășurat în sistem online.

”Mă adresez domnilor prefecți: E o situație dificilă, toată lumea trebuie să fie pregătită, trebuie sa fim precauți. Să ne pregătim pentru cele mai dificile situații, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm liber zilele acestea”, a spus Cîțu, la începutul videoconferinței.

"Aş vrea să facem o evaluare a zilei de ieri, am avut momente mai dificile în câteva judeţe, în Bacău şi mai ales la Vrancea.

ADVERTISING

Situaţia de la Vrancea încă este în derulare, mai avem cei 12 muncitori care au rămas izolaţi şi acolo situaţia este în curs de rezolvare, am vorbit cu domnul Arafat.

Aş vrea astăzi să facem evaluarea zilei de ieri, să vedem cum au reacţionat, apoi aş vrea să avem o discuţie, să vedem ce se întâmplă cu specialiştii de la meteo şi hidro, să ne spună la ce să ne aşteptăm în zilele următoare, şi după aceea aş vrea să iau pe fiecare prefect în parte, să discutăm să vedem ce probleme aveţi, ce nevoi aveţi ca să ne pregătim, dacă este nevoie, pentru următoarea şedinţă de Guvern, să trimitem resurse sau ajutoare, să vedem de ce e nevoie", a precizat Cîţu.

6/19/21: Participare, în sistem online, la videoconferința cu prefecții

Lucian Bode, Ministrul de Interne, aflat la prefectura Sălaj, spune că în acest moment sunt probleme în 54 de localități din țară:

ADVERTISING

”Din păcate, violența acestor fenomene a fost crescută și au fost puse vieți în pericol. Au fost pregătiți sa intervină 19.700 de lucrători (...) Greul nu a trecut”, a spus Bode.

În următoarele 24-48 de ore sunt asteptate fenomene meteorologice intense în toate zonele din țară.

”Vă rugăm să aveți spații de cazare în eventualitatea în care se impune evacuarea preventivă”, a mai spus Bode.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna a cerut ca: ”toate echipele să fie pregătite. Echipele de la Apele Române monitorizează toate liniile de Apărare. Avem situații, precum în Vrancea, unde au fost depășite cotele de inundații. Suntem pregătiți pentru intervenție”.

ADVERTISING

Raed Arafat, Șeful DSU, a anunțat că s-a înregistrat 1 deces în Neamț și o persoană este dată dipărută în Bacău.

De asemenea, el a mai spus că șa nivelul județului Bacău s-a emis alertă de nivel 3 și au fost trimise 6 mesaje RO-ALERT în toată țara.

O situație mai gravă este în Vrancea, unde 12 muncitori refugiați într-un vagon remorcă au fost surprinși de viitură.

”Au fost surprinși de creșterea apelor în zonă, s-au refugiat într-un vagon remorcă. În cursul nopții s-a încercat salvarea lor, nu s-a reușit. La acest moment se încearcă să îi evacueze.

S-a mărit distanța din cauza apelor între salvatori și cei 12 muncitori. Problema zonei este că e cu acces foarte greu. Nu se poate intra decât cu mașini de teren sau pe jos spre ei.

Pe cale aeriană, de ieri s-au făcut evaluări din partea inspectoratului de aviatie, dar nu se poate. Plafoane joase, zonă montană, ploi torențiale, elicopterele nu pot intra. Incercăm să ii scoatem fără să riscăm viata mai multora”, a spus Raed Arafat.

50 de localități afectate de furtuni și viituri

Discuțiile de la guvern vin după ce ploile din ultimele 24 de ore au provocat pagube substanţiale în Bucureşti şi în alte 49 de localităţi din ţară.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, din cauza precipitațiilor abundente, s-au înregistrat probleme în 49 de localități din 18 județe (Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Iași, Hunedoara, Harghita, Neamț, Sibiu, Teleorman și Vrancea) și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din case și străzi.

De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 3 drumuri naționale (DN 11/BC, DN11/CV și DN7/DB) și 1 drum județean (DJ 105 G/SB), potrivit Mediafax.

În acest moment sunt intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice în județele Călărași, Bacău și Vrancea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇