Secretele Kremlinului, dezvăluite din greșeală: Sute de pagini cu adresele spionilor erau la vedere, pe un site public

Secretele Kremlinului, dezvăluite din greșeală: Sute de pagini cu adresele spionilor erau la vedere, pe un site public

Autoritățile ruse au dezvăluit accidental adresele clădirilor spionajului militar, ale instituțiilor și ale domiciliilor agenților secreți din Moscova și Sankt Petersburg.

Dossier Center, un proiect de investigații lansat de opozantul rus Mihail Hodorkovski, a descoperit adresele într-un document de 434 de pagini intitulat „Grupul special” și postat pe site-ul primăriei Moscovei.

Acesta include o serie de facilități top-secret ale guvernului rus, locuințe aparținând GRU (serviciul secret al armatei ruse), ofițerilor și serviciului secret care se ocupă de paza lui Vladimir Putin, adresa unui depozit de muniție și alte informații sensibile, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Documentul semnat de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, conține și detalii despre două apartamente folosite de serviciul de informații externe al Rusiei (SVR), locuite de angajați sau folosite pentru operațiuni speciale.

Astfel de detalii sunt considerate secrete de stat prin lege, subliniază Dossier Center.

Cele mai multe facilități și clădiri sunt concentrate în Serebriani Bor, o zonă forestieră protejată din nord-vestul Moscovei, în care s-au stabilit mai multe personaje influente din Rusia, inclusiv patriarhul rus Kirill.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se știa că serviciile secrete dețin proprietăți în această zonă, însă documentul de 434 de pagini dezvăluie care sunt clădirile folosite de spionajul și contraspionajul rusesc.

Lista include și locul în care se află un depozit de muniție din regiunea Leningrad.

După descoperirea făcută de Dossier Center, site-ul pe care a fost publicat documentul nu mai putea fi accesat, iar site-ul independent Meduza a anunțat că documentul nu mai este disponibil.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇