Sculptorul Ioan Bolborea este cercetat de poliţişti pentru înşelăciune care a cauzat Primăriei Capitalei un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei.
Bolborea a încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz în Bucureşti, dar le-ar fi făcut, de fapt, din materiale de calitate inferioară.
Poliţia Capitalei a anunţat, sâmbătă, punerea sub acuzare a unui artist pentru înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi percheziţionarea domiciliului şi atelierului acestuia.
Presa a aflat că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor realizate pentru a fi montate în Capitală.
Ancheta a pornit după ce Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Artistic din PMB a depus plângere la Parchet.
Dat de gol de coada lupoaicei
În toamna anului 2017, monumentul „Împăratul Traian”, amplasat pe treptele Muzeului National de Istorie de pe Calea Victoriei, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situaţia, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Atunci experţii au observat că materialul folosit pentru operă era alamă, şi nu bronz.
PMB a plătit 200.000 de lei în 2012 pentru statuia respectivă.

Tot anchetatorii susţin că printre faimoasele lucrări realizate astfel de Ioan Bolborea se numără şi Vioara Spartă amplasată lângă Spitalul Colțea, dar şi statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Sectorul 3 şi ansamblul statuar "Căruţa cu paiaţe" din faţa Teatrului Naţional Bucureşti.
Statuile - care îl reprezintă pe scriitorul Caragiale fumând şi privindu-şi personajele - trebuiau construite din bronz, aşa cum au fost comandate şi plătite în 2009 de către municipalitate. Însă şi în acest caz sculptorul ar fi folosit un aliaj mai ieftin, adică alamă. Pentru toată această lucrare, PMB a plătit 2.400.000 de lei în vremea lui Sorin Oprescu.

„Ei şi-au dat seama că este un alt material din modul în care se tăia acesta şi atunci am cerut expertizarea. S-a luat o pilitură şi s-a făcut o expertiză la Institutul de Metale Feroase şi Neferoase, conform căreia a reieşit că este alamă, nu bronz.
A reieşit că există o facilitate la turnare pe care o conferă alama, adică se toarnă mult mai uşor şi cu pierderi mult mai mici. Şi diferenţa de preţ pe material este undeva de 1 la 3, însă în contractele pe artă ponderea principală o are dreptul de autor”, a explicat Oana Zaharia, fost director al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, la ProTV.
În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe Bolborea că ar fi încălcat contractul şi a realizat din alamă, în loc de bronz, patru statui.
Sculptorul se apăra atunci spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi” şi că acuzaţiile „sunt prostii de-ale lor”.
Potrivit Poliţiei Capitalei, la percheziţii au fost găsite mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina" (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum şi mai multe înscrisuri şi sume de bani în lei şi euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigaţii Criminale.