Scrutin strâns în Turcia: Erdogan și Kiliçdaroglu mobilizează mulțimi uriașe la mitingurile electorale (Video)

Scrutin strâns în Turcia: Erdogan și Kiliçdaroglu mobilizează mulțimi uriașe la mitingurile electorale (Video)

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, au mobilizat mulţimi uriaşe duminică, cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative, care se anunţă disputate.

”Sunteţi pregătiţi de 14 mai? Sunteţi pregătiţi să faceţi urnele să se reverse?”, a spus Recep Tayyip Erdogan într-un parc, la Ankara, citat de AFP.

El şi-a îndemnat susţinătorii, veniţi în masă la miting, să bată la uşile indecişilor.

”Naţiunea noastră, cu voia lui Allah, îi va elimina de pe scena politică!”, a mai spus şeful în exerciţiu al statului turc, care se află la putere de 20 de ani, referindu-se la alianţa Opoziţiei.

”Turcia va regăsi lumina!”, a promis, în schimb, Kemal Kiliçdaroglu, care a vorbit, la puţin timp după Erdogan, la Izmir, cel de-al treilea cel mai important oraş din Turcia, un bastion al Opoziţiei, de asemenea în fața unei uriașe mulțimi de simpatizanţi.

ADVERTISING

”Aceste alegeri sunt pentru a ne reconstrui democraţia”, a declarat liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), candidatul unei coaliţii din care fac parte şase partide de opoziţie.

”Vom aduce pacea (...) şi fraternitatea”, a declarat fostul funcţionar, în vârstă de 74 de ani.

Cei doi candidaţi au purtat sâmbătă un duel la distanţă - Kemal Kiliçdaroglu la Kayseri, un oraş conservator, în Anatolia centrală, iar Recep Tayyip Erdogan la Izmir, unde a obţinut mai puţin de o treime dintre voturile exprimate în alegerile prezidenţiale din 2018.

ADVERTISING

Sondajele anunţă un scrutin strâns, cel mai periculos pentru Erdogan de când a devenit premier, în 2003.

Şeful în exerciţiu al statului, care suferă din cauza unui virus intestinal, şi-a întrerupt campania electorală timp de trei zile în această săptămână, după ce ş-a întrerupt un interviu în direct la televiziune.

El şi-a exprimat satisfacţia, sâmbătă, faţă de faptul că şi-a ”reluat programul” şi s-a angajat ”să nu se oprească” până la dublul scrutin de la 14 mai.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇