Scandal sexual la o prestigioasă universitate din Scoţia. Mai multe femei acuză că au fost violate de membrii unei frăţii

Scandal sexual la o prestigioasă universitate din Scoţia. Mai multe femei acuză că au fost violate de membrii unei frăţii

University of St Andrews din Scoţia, una dintre cele mai vechi universităţi din lume, se află în centrul unui scandal, după ce zeci de studente au acuzat membri ai unei frăţii de agresiune sexuală.

Reprezentanţii University of St Andrews au spus că lucrează cu poliţia pentru a investiga acuzaţiile făcute, în mod anonim, pe contul de Instagram intitulat „St Andrews Survivors” (supravieţuitorii de la St. Andrews, n.r.), relatează CNN.

Au fost făcute peste 20 de acuzaţii de viol şi alte câteva de agresiune sexuală, fizică şi constrângere.

ADVERTISING

Majoritatea învinuirilor vizează o frăţie, filiala Alpha Epsilon Pi de la St. Andrews - care aparţine de o cunoscută grupare studenţească americană ce s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii şi anchete ale poliţiei privind comportamentul sexual neadecvat în câteva filiale din SUA.

În urma recentelor acuzaţii, filiala de la universitatea scoţiană a suspendat mai mulţi membri.

Între cei care au studiat la St. Andrews, a treia cea mai veche universitate de limbă engleză din lume şi una dintre cele mai bune universităţi la nivel global, se numără prinţul William şi soţia lui, Catherine, ducesa de Cambridge.

ADVERTISING

Reacția instituției

Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat luni că a luat legătura cu administratorii contului de Instagram şi a oferit asistenţă celor care au emis acuzaţii, inclusiv consiliere şi ajutor pentru a raporta cazurile universităţii sau poliţiei. 

El a adăugat că universitatea va introduce, în următorul an, un modul obligatoriu de orientare privind consimţământul.

„Salutăm eforturile contului «St. Andrews Survivors» de a oferi oamenilor de toate genurile un spaţiu în care să poată vorbi despre experienţele în legătură cu un comportament sexual neadecvat”, a transmis universitatea într-un comunicat.

ADVERTISING

„Principala grijă a universităţii este să ne asigurăm că supravieţuitorii ştiu că suntem pregătiţi şi dornici să le sprijinim deciziile şi să acţionăm, să înlesnim raportarea către poliţie şi să oferim constant sprijin”. 

Frăția, recunoscută pentru astfel de comportamente

Filiala Alpha Epsilon Pi a spus că ia „foarte în serios” acuzaţiile, mai scrie CNN. 

Frăţia nu este o societate universitară oficială. „Filiala a suspendat imediat membrii care au recunoscut că au avut un rol în presupusele incidente. Aceştia se află acum în proces de expulzare, ceea ce permite o investigaţie amănunţită”. În plus, conducerea filialei va fi analizată şi trasă la răspundere pentru acţiunile membrilor ei.

Majoritatea membrilor frăţiei Alpha Epsilon Pi sunt evrei şi o importantă parte o reprezintă absolvenţi cunoscuţi.

Organizaţia s-a confruntat cu acuzaţii similare şi la alte universităţi, precum Penn State (filială suspendată în ianuarie) şi Temple University. Preşedintele filialei de aici, Ari Goldstein, a fost condamnat în februarie pentru rolul într-o încercare de agresiune sexuală asupra unei studente.

Citește și: Victimele abuzurilor lui Harvey Weinstein vor împărţi 19 milioane de dolari


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇